Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii au protestat pe traseele din țară: Vor să ajungă cu tractoarele în Capitală

© Sputnik / Anatolii Kiriakimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2022
Abonare
Agricultorii au protestat astăzi prin țară și intenționează să ajungă cu tractoarele în Capitală.
CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. Agriculturii din Căuşeni, dar și din mai multe raioane ale țării, au ieşit astăzi la protest aducând cu ei utilajele lor agricole. Aceștia au ieșit în teren pentru a cere sprijin Guvernului în fața scumpirii resurselor energetice și a materiei prime. Ei mai spun că din cauza secetei și a restricțiilor ruse, la importul unor produse, sectorul agrar a fost profund afectat.
Directorul executiv al Asociației Puterea Fermierilor, Alexandru Slusari, a declarat că agricultorii își propun să aducă tractoarele pe 1 noiembrie și la Chișinău pentru a protesta. Totodată, Slusari a declarat că agricultorii vor trimite mâine la primăria Capitalei pentru a rezerva Piața Marii Adunări Naționale pentru acest eveniment.

„Dacă statul nu vine cu măsuri de ajutor în următoarele săptămâni, atunci protestele vor continua: va fi cu mișcarea echipamentelor, care va deranja mai mult autoritățile, va fi cu blocarea drumurilor și o călătorie la Chișinău", a spus Slusari.

Amintim că Asociația Forța Fermierilor anunță pentru astăzi un protest economic de avertizare. Asta pentru că, potrivit fermierilor, în acest an sectorul agricol a fost puternic afectat de secetă, embargoul rusesc, prețurile vertiginoase la inputurile necesare producției agricole și a materiilor prime.
În acest sens, Puterea Fermierilor insistă asupra adoptării următoarelor decizii de către Comisia pentru Situații de Urgență:
amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);
utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;
adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.
Asociaţia Forța fermierilor a precizat că guvernarea le-a făcut doar promisiuni care nu au fost onorate, iar criza cu care se confruntă s-a agravat.
protest - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2022
Politică
Ziua 3 de protest: Partidul Șor anunță instalarea a noi corturi, poliția reclamă încălcări
Fluxul de știri
0