Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bruxelles-ul taie din banii Ungariei, arătând că nu acceptă suveranitatea statelor membre

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKDrapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta
Drapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2022
Abonare
Comisia Europeană a cerut tăierea banilor europeni pe care ar trebui să îi primească Ungaria, combătând astfel poziția de suveranitate a Budapestei prin raport cu anumite cereri ale Bruxelles-ului.
BUCUREȘTI, 19 sept - Sputnik, Marius Holdean. Comisia Europeană cere sancționarea Ungariei prin blocarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile europene
Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, executivul european a anunțat duminică că propune blocarea a 65% din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 miliarde de euro.
„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat Comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn, acesta justificând astfel pedeapsa aplicată de Bruxelles Ungariei din cauza independenței acestui stat față de politicile europene.
„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget și administrație.
Acesta a subliniat că decizia a fost luată în unanimitate de comisari în timpul reuniunii de duminică dimineaţa a Colegiului format din cei 27 de comisari europeni.
Hahn a spus că Ungaria a promis că va lua măsuri pentru a rezolva îngrijorările Uniunii Europene, dar trebuie totuși ca promisiunile să fie transpuse în noi legi și acțiuni practice înainte ca blocul să fie liniștit.
Comisarul Johannes Hahn a subliniat că Budapesta a prezentat 17 măsuri de remediere a problemelor semnalate şi că acestea „ar trebui, în principiu, să fie capabile să abordeze problemele descrise în notificare”, inclusiv „neregulile sistematice” în procesul de achiziții publice, conflictul de interese din partea oficialilor guvernamentali și slăbiciunea în investigarea și urmărirea penală în cazurile privind fondurile UE.
UE a introdus noua sancțiune financiară în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la suveranitatea manifestată de Polonia și Ungaria. De altfel, în această săptămână, Parlamentul European a catalogat Ungaria drept „o autocrație electorală”, o măsură pe care Viktor Orban a descris-o drept o „glumă plictisitoare”.
Consiliul Uniunii Europene (reprezentând guvernele UE) are acum la dispoziție o lună pentru a decide dacă va da curs sau nu recomandării Comisiei. În acest caz, Ungaria va avea, de asemenea, o lună pentru a răspunde – deși poate solicita o prelungire – ceea ce înseamnă că, cel mai devreme, Comisia ar putea îngheța fondurile către Budapesta începând din 19 noiembrie.
Comisia blochează deja aproximativ 6 miliarde de euro preconizate pentru Ungaria într-un stimulent separat de redresare economică din cauza COVID.
Guvernul Ungariei va înainta Parlamentului, săptămâna viitoare, noi legi pentru a pune capăt impasului şi a debloca accesul la fondurile Uniunii Europene, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
Палаточный городок у здания парламента - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2022
Politică
Protestatari au instalat corturi în centrul Capitalei – Orășelul Schimbării
Fluxul de știri
0