Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Guterres va discuta cu Lavrov problema exportului îngrășămintelor și alimentelor rusești

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaSecretarul general al ONU, António Guterre
Secretarul general al ONU, António Guterre - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2022
Abonare
Săptămâna viitoare, Guterres va discuta cu Lavrov problema exportului îngrășămintelor și produselor alimentare rusești.
CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că intenționează să se întâlnească săptămâna viitoare, în marja sesiunii Adunării Generale, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și să discute despre „acordul privind produsele”, precum și despre exportul de alimente și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale.

„Acum două zile (miercuri - n.red.) am avut o discuție cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Și cred că vom discuta (cu Lavrov - n.red.) tot aceleași chestiuni pe care le-am abordat în legătură cu „acordul privind cerealele”, exportul de alimente și îngrășăminte rusești, pe care le considerăm un instrument absolut esențial pentru soluționarea crizei de pe piața mondială a îngrășămintelor”, a declarat Guterres într-un interviu pentru RIA Novosti.

Potrivit acestuia, ONU muncește asiduu în vederea creării condiții pentru eliminarea tuturor obstacolelor care încă mai împiedică exportul acestor mărfuri.
„Și, bineînțeles, vom discuta și alte aspecte legate de conflictul ucrainean, vom discuta despre climă și agenda internațională în ansamblu”, a adăugat secretarul general.
Pe 22 iulie, la Istanbul au fost semnate acordurilor multilaterale privind ridicarea restricțiilor în privința livrărilor de produse rusești pentru export și înlesnirea de către Rusia a exportul de cereale ucrainene. Acordul, care a fost semnat de reprezentanții Rusiei, Turciei, Ucrainei și ONU, presupune exportul de cereale ucrainene, alimente și îngrășăminte prin Marea Neagră, din trei porturi, inclusiv Odesa.
Președintele rus Vladimir Putin vorbește la reuniunea Consiliului Șefilor de Stat al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OSC) în format extins - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2022
Rusia
Decizia CE de a ridica sancțiunile la îngrășăminte, un exemplu clar de egoism – Putin
Fluxul de știri
0