Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Europenii sunt îndemnați să fie gata de cel mai prost scenariu din cauza crizei energetice

© Sputnik / OsmatescoRețele de înaltă tensiune
Rețele de înaltă tensiune - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Bloomberg: Europa pregătește un plan de debranșări de la curentul electric în timpul iernii din cauza crizei.
CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Europa pregătește un plan de debranșări în energetică pentru a preveni haosul și întreruperile necontrolate în timpul iernii, iar populația va trebui să economisească, scrie Bloomberg, citat de RIA Novosti.
„În Europa e decembrie, temperatura scade. Casele sunt încălzite, oamenii gătesc, spală, se uita la televizor. Dar în Franța operatorul de rețea nu mai are practic nicio capacitate pentru a menține alimentarea cu energie electrică. Compania declară alarmă cu „roșu”, ceea ce înseamnă că se termină combustibilul. A debranșat deja un șir de mari întreprinderi industriale și a redus tensiunea în rețea. Operatorul este obligat să ia măsuri drastice și să oprească alimentarea cu energie electrică a unor sectoare rezidențiale pentru a preveni prăbușirea completă a sistemului” – un asemenea „scenariu dramatic” este descris în articol.
Însă anume pentru o astfel de evoluție a situației se pregătesc țările europene, deoarece criza energetică de pe continent se agravează cu fiecare săptămână, notează publicația.
Miercuri, compania franceză Reseau de Transport d'Electricite a anunţat că va trebui, probabil, să limiteze consumul de mai multe ori în această iarnă pentru a evita întreruperile de curent. În Finlanda există, de asemenea, raportări din ce în ce mai mari frecvente despre posibile întreruperi de curent.
„Realitatea este că Europa nu are suficient gaz. Dacă cererea nu va scădea, atunci companiile vor fi forțate să se deconecteze de la rețea și, în cazuri extreme, gospodăriile”, a declarat Ed Birkett, șeful departamentului energie și climă la centrul analitic Onward de la Londra.
Comisia Europeană a propus miercuri o reducere cu 10% a consumului total de energie electrică și cu cinci la sută în orele de vârf.
Uzina de prelucrare a gazelor din Amur - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2022
Rusia
”Păienjenișul gazelor” OCS: Cum ”Estul colectiv” se ”împletește” cu conducte de gaz
Fluxul de știri
0