Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan, despre scopul Turciei de a deveni membru OCS

© AFP 2022 / ADEM ALTANRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Erdogan: după acest pas, relațiile noastre cu țările OCS vor ajunge în cu totul altă poziție.
BUCUREȘTI, 18 sept – Sputnik. Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că obiectivul Turciei este aderarea la Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).
"Evident, nu suntem membri ai grupului Shanghai. Suntem aici (la Samarkand) în calitate de oaspete special la invitația țării gazdă - Uzbekistan. Desigur, avem o relație specială cu domnul Shavkat (Mirziyoyev, Președintele Uzbekistanului - n.red.). Datorită acestei relații, el ne-a invitat, pe mine și pe domnul Ilham (Ilham Aliyev - Președintele Azerbaidjanului - n.red.) aici (la Samarkand) în calitate de oaspeți speciali. Acum următorul proces este pasul către etapa cea mai avansată a acestei activități. Acest pas, desigur, va ajunge probabil pe ordinea de zi la un nivel mai avansat la negocierile din India, care va fi gazda următoarei perioade. Să fii membru sau să nu fii membru – acestea sunt lucruri diferite, dar relațiile noastre cu aceste țări, datorită acestui pas, vor trece într-o cu totul altă poziție”, le-a declarat Erdogan reporterilor în avion, la întoarcerea din Samarkand.
La întrebarea dacă liderul turc are în vedere probabilitatea de a deveni membru al OCS, Erdogan a răspuns afirmativ.
"Desigur. Acesta este scopul", a spus președintele Turciei.
OCS este o organizație internațională fondată în 2001. La ea participă India, Kazahstan, China, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Pakistan și Uzbekistan. Țări observator sunt Afganistan, Belarus, Iran și Mongolia, țări partenere - Azerbaidjan, Armenia, Cambodgia, Nepal, Turcia și Sri Lanka. La summitul OCS de la Dushanbe din septembrie 2021, a fost lansată procedura de admitere a Iranului în organizație și de acordare a statutului de partener de dialog Egiptului, Qatarului și Arabiei Saudite. Anul acesta, Belarus a depus oficial cererea de aderare la OCS în calitate de membru cu drepturi depline.
rafinării - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2022
Internațional
Turcia îşi dublează importurile de petrol rusesc
Fluxul de știri
0