Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski i-a amintit Germaniei despre ”trecutul nazist”

© AP Photo / Efrem LukatskyPreședintele Ucrainei, Vladimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 17.09.2022
Abonare
Zelensky a făcut o legătură între refuzul Berlinului de a-i furniza arme Kievului și „trecutul nazist” al Germaniei.
CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Refuzul Berlinului de a-i livra arme Kievului ar putea avea legătură cu barierele interne cauzate de trecutul RFG, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, într-un interviu pentru Reuters, citat de RIA Novosti.
„În Germania există anumite bariere psihologice privind furnizarea de arme către Ucraina, legate de trecutul său nazist”, a spus Zelenski.
El a adăugat că astfel de livrări sunt vitale pentru Ucraina.
Această declarație a fost făcută pe fundalul cererilor necontenite ale Kievului de a fi transmise tancuri Forțelor Armate ale Ucrainei, la care Berlinul răspunde cu refuz.
Bloomberg a explicat poziția Germaniei prin existența unui acord tacit între țările occidentale de a nu furniza tancuri Ucrainei. Copreședintele SPD, Lars Klingbeil, a confirmat ulterior această informație.
Berlinul oficial, la rândul său, a subliniat că Bundeswehr-ul se confruntă cu un deficit grav de stocuri de arme. Astfel, potrivit ministrului german de Externe, Annalena Berbock, din acest motiv asistența militară pentru Ucraina are loc „pe o linie fină”.
Президент РФ В. Путин принял участие в саммите ШОС - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2022
Rusia
Putin: Deocamdată Rusia reacționează cu reținere la atacurile teroriste ucrainene
Pe fondul operațiunii militare speciale, Statele Unite și aliații săi din NATO continuă să transmită armamente Ucrainei. Președintele american Joe Biden a semnat legea de lend-lease, pentru livrările către Kiev sunt alocați zeci de miliarde de dolari. Moscova, la rândul ei, a afirmat în repetate rânduri că toate acestea nu fac decât să prelungească conflictul, iar transporturile cu arme devine o țintă legitimă pentru armata rusă.
Rusia desfășoară din 24 februarie o operațiune militară specială de denazificare și demilitarizare a Ucrainei. Vladimir Putin a spus că sarcina ei este „protejarea oamenilor care au fost supuși timp de opt ani batjocurii și genocidului de către regimul de la Kiev”. Potrivit președintelui rus, scopul final al operațiunii este eliberarea Donbasului și crearea condițiilor care să garanteze securitatea Rusiei însăși.
Fluxul de știri
0