Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Efect de boomerang al ”luptei anticorupție” din Bulgaria

© AP Photo / Valentina PetrovaProteste în Bulgaria
Proteste în Bulgaria - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Favorit pentru câștigarea alegerilor anticipate din Bulgaria, fostul premier Boiko Borisov, liderul partidului GERB, denunță la Parlamentul European, abuzurile fostei guvernări.
BUCUREȘTI, 14 sep -Sputnik, Bogdan Duca.. Întimpul guvernului condus de premierul Kiril Petkov, s-a încercat trecerea Bulgariei pe o linie mai accentuat euro-atlantică precum și un divorț față de alianțele tradiționale cu Federația Rusă dar și cu anumite state vecine.
În acest context, în numele luptei anticorupție, pe 17 martie, 2022, fostul premier Boiko Borisov, fostul ministru al finanțelor, Vladislav Goranov și consilierul de presă al partidului GERB, Sevdelina Arnaudova, au fost reținuți.
Ei au fost eliberați după 24 de ore, fără să fie puși sub acuzare. Însă arestarea lor a creat un eveniment de presă, pus în legătură cu vizita Procurorului european Laura Codruța Kovesi, la Sofia.
Borisov a dat în judecată Ministerul de Interne pentru perioada de arest, câștigând în tribunal. La sfârşitul lunii august, Tribunalul Administrativ din Sofia a decis că arestarea lui Borisov a fost ilegală. Direcţia Ministerului Afaceri Interne din Sofia va plăti fostului premier bulgar cheltuieli de judecată în valoare de 480 de leva (circa 240 de euro).
Însă acum lucrurile se mută la Bruxelles. Parlamentul European urmează să dezbată miercuri după-amiază „Reținerea ilegală a liderului opoziției din Bulgaria”, în contextul mai larg al încălcării drepturilor fundamentale ale UE.
Urmează să vedem concluziile europarlamentarilor prezenți la dezbatere.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2022
Politică
Sandu cere înființarea instanțelor de judecată specializare pentru marea corupție
Fluxul de știri
0