Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu cere înființarea instanțelor de judecată specializare pentru marea corupție

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2022
Abonare
Președintele Maia Sandu a anunțat că cere să fie create instanțe de judecată specializare sau complete specializate de judecători pentru marea corupție.
CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Președintele Maia Sandu a cerut Consiliului Suprem al Magistraturii să creeze instanțe specializate sau a unor complete (de judecători – n.n.) specializate pentru cazurile de “mare corupție”. Ea a anunțat că a venit cu acest demers la ședința Consiliului Suprem de Securitate de astăzi.
Sandu a spus că această măsură se impune dat fiind că dosarele de mare corupție nu au finalitate și că responsabili de asta ar fi judecătorii care tergiversează anunțarea unei decizii.
“Am discutat despre subiectul finalității sau a lipsei acestei finalități pe dosarele de mare corupție și a unui tipar atunci când vedem cu toții că apar mai întâi zvonuri despre faptul că cineva va fi anchetat, arestat, după care urmează procese televizate cu arestarea, după care urmează arest la domiciliu și după aceasta urmează o perioadă lungă care nu mai duce la o finalitate. Aici sunt întrebări și la modul cum se desfășoară anchetele de către procurori, dar cea mai mare întrebare este la sistemul judecătoresc pentru că procurorul general a prezentat un raport pe mai multe dosare care au fost finalizate și transmise în instanțele de judecată, dar în instanța de judecată nu s-a mai întâmplat nimic”, a declarat Maia Sandu la briefingul de presă pe care l-a ținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Șeful statului a spus că decizia cu privire la crearea unei instanțe specializate sau a unor complete (de judecători – n.n.) specializate care vor judeca cazurile de mare corupție urmează să fie luată până la sfârșitul lunii septembrie.
“Am cerut Consiliului Suprem al Magistraturii să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare indiferent dacă asta înseamnă crearea unei instanțe specializate sau a unor complete (de judecători – n.n.) specializate. Așteptăm această soluție până la sfârșitul acestei luni”, a precizat Sandu.
Precizăm că potrivit Maiei Sandu unul dintre subiectele discutate în cadrul ședinței de luni a Consiliului suprem de Securitate s-a referit la obstacole în înfăptuirea actului justiție și măsurile întreprinse pentru sporirea încrederii populației în actul justiției.
Митинг в поддержку Марины Таубер у здания Генеральной прокуратуры в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2022
Galerie foto
Protest la Procuratura Generală față de presiunile la adresa deputatului Marina Tauber
Fluxul de știri
0