Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Au scos butoiul: SUA se bagă iarăși la rezerva de petrol

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaInstalație de pompare a petrolului
Instalație de pompare a petrolului - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
SUA, unde inflația la carburanți depășește limitele, încearcă să prevină acest derapaj, vânzând și mai multe rezerve din depozitele sale strategice.
CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Embargoul din decembrie asupra petrolului rusesc provoacă nervozitate în Occident. Nu așteaptă doar un deficit de resurse energetice, ci și o creștere a prețurilor. SUA, unde inflația la carburanți depășește orice limite, încearcă să prevină acest lucru, vânzând și mai multe rezerve din depozitele strategice. Cât aur negru sunt gata să scoată americanii din „pușculiță” și îi vor ajuta oare intervențiile petroliere – despre toate acestea, în materialul RIA Novosti.

Se tem de salturi

În conformitate cu cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE, pe 5 decembrie intră în vigoare embargoul asupra livrărilor maritime de petrol din Rusia, iar din 5 februarie - asupra produselor petroliere. De asemenea, țările G7 intenționează să lege acest lucru de plafonarea prețurilor la hidrocarburile rusești.
Moscova a avertizat deja că va înceta să mai vândă materii prime celor care se vor alătura restricțiilor. Potrivit analiștilor, destabilizarea pieței în acest caz este inevitabilă și vor avea de suferit în primul rând consumatorii europeni și americani.

Pentru zile negre

Potrivit datelor Bloomberg, administrația Biden „examinează modalitățile de reducere a prețurilor la petrol, inclusiv posibilitatea de a elibera volume suplimentare din rezervele strategice”.
Potrivit experților, renunțarea Europei la resursele energetice rusești va determina o nouă creștere a cererii și cotațiilor pe piața mondială. Dacă Casa Albă decide să recurgă la rezerve, intervențiile de combustibil sunt posibile în noiembrie, decembrie și ianuarie.
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2022
Internațional
Occidentul culege roadele sancțiunilor împotriva lui Putin, a declarat Erdogan
Rezerva strategică de petrol a SUA (SPR), depozitată în subterane din Louisiana și Texas pentru situații de urgență, este una enormă. La sfârșitul anului 2021, aceasta era estimată la 600 de milioane de barili.
Însă din cauza scumpirii bruște a benzinei, „pușculița” a trebuit să fie întredeschisă. În martie, Biden a anunțat despre scoaterea pe piață a 180 de milioane de barili suplimentari în decurs de șase luni.
Acesta este un pas fără precedent. În 2000, când nu era suficient combustibil în statele din nord-est și în 2011, pe fundalul „Primăverii arabe”, nu au fost pompate mai mult de 30 de milioane. La sfârșitul anului 2021 a fost scos puțin pentru a menține cotațiile sub 100 de dolari. Nu a ajutat.

Efect de scurtă durată

Cât vor pompa de această data, deocamdată nu este precizat. În SPR sunt acum 442,5 milioane de barili. După realizarea planului lui Biden vor rămâne 388 de milioane - minimul din ianuarie 1984, menționează Evgheni Șatov, partener Capital Lab. Însă nu poți conta din asta pe un efect pe termen lung.
”SUA nu au de gând să-și epuizeze complet rezervele, mai ales că au prevăzut o limită de șase luni, deoarece au presupus că va fi o creștere a producției cu un milion de barili pe zi. Dar s-au adăugat numai 0,3 milioane - până la 12 milioane. pe zi”, explică expertul.
Analiștii subliniază: piața mondială a petrolului este în prezent echilibrată din punct de vedere al cererii și ofertei. Altceva este că prețurile nu sunt influențate doar de viitorul embargo. Materiile prime se ieftinesc din cauza așteptării recesiunilor, precum și a noilor focare de covid în China, unde politica toleranței zero închide zone și orașe întregi.
"Petrolul a fost pe un trend descendent pronunțat din iunie, când a început să scadă de la 127 de dolari pe baril. Până la sfârșitul lunii septembrie, teoretic sunt posibile minimele din ianuarie - 80 de dolari și mai puțin", a declarat Mihail Oganezov, specialist în cadrul departamentului cercetare strategică la Total Research.
Totuși, în condițiile embargoului petrolier, ieșirea Chinei din lockdown-urile prelungite va crește consumul și, respectiv, prețurile. Este puțin probabil ca rezervele americane să influențeze dinamica pieței.
„Efectul de înfrânare pe care-l va avea vânzarea rezervelor strategice se va limita, cel mai probabil, la câteva săptămâni”, a declarat Kiril Tacennikov, directorul departamentului analitic al băncii de investiții Sinara.
Singurul lucru pe care poate conta Washingtonul este o reducere ușoară a prețurilor în interiorul țării. Probabilitatea că după alegeri Congresul se va hotărî să exporte petrol de rezervă, când benzina este atât de scumpă, este foarte mică.
Industria petrolului  - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2022
Economie
OPEC+ va reduce producția de petrol
Fluxul de știri
0