Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stânga progresistă pierde Suedia

© AFP 2024Suedezi cu drapele naționale
Suedezi cu drapele naționale - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2022
Abonare
Suedia s-a înregistrat o victorie a dreptei suveraniste împotriva stângii progresiste, aflate la guvernare.
BUCUREȘTI, 12 sep -Sputnik. Partidul Democraților Suediei, suveranist, care se opune unei mai mari integrări a Suediei în UE, dar are rezerve și față de mult discutata aderare a țării la NATO, s-a poziționat în fruntea câștigătorilor la alegerile parlamentare suedeze. Viitoarea coaliție de guvernare, condusă de aceștia, va obține, cel puțin cu un mandat în plus, majoritatea mandatelor în Riksdag, parlamentul suedez.
Alianța dintre Democrații Suedezi (SD, dreapta populistă) cu 20,7% și 73 – 74 mandate, Moderații (centru dreapta) cu 19% și 67 – 68 mandate, Creștin Democrații cu 5,4% și 19 mandate și Liberalii cu 4,6% și 16 mandate ar întruni 175 – 176 din cele 349 de mandate ale parlamentului unicameral Riksdag, cu unu sau trei mandate mai mult decât alianța stângii cu Social Democrații cu 30,5% și 108 mandate, Centru cu 6,7% și 24 de mandate, Stânga (comuniștii) cu 6,6% și 23 – 24 de mandate și Verzii cu 5% și 18 mandate, după numărarea voturilor în aproape 95% din secții și a estimării mandatelor de către televiziunea publică suedeză.
Victoria dreptei suveraniste suedeze vine după o campanie electorală dominată de teme diferite, printre care creșterea migrației și a problemelor de integrare a migranților în societatea suedeză dar și în contextul solicitării Suediei de a adera la NATO.
Și această victorie poate fi inclusă în valul marilor schimbări ce vor afecta profund Europa, după ce actualul leadership european a aruncat Uniunea și continentul în criză, prin susținerea Ucrainei și declanșarea unui război economic, perdant pentru europeni, contra Federației Ruse.
Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2022
Rusia
Bazele NATO din Finlanda și Suedia pun în pericol locuitorii – Volodin
Fluxul de știri
0