Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert turc: Rezervele de gaze din Europa se pot epuiza în ianuarie

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaStație de pompare a gazului - Federația Rusă
Stație de pompare a gazului - Federația Rusă  - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2022
Abonare
Rezervele de gaze din Europa s-ar putea epuiza în ianuarie, susține un expert
BUCUREȘTI, 11 sept – Sputnik. Rezervele de gaze din Europa se pot epuiza până în ianuarie, a declarat Mehmet Dogan, directorul companiei GazDay Enerji, citat de RIA Novosti.
„Rezervele de gaze din Europa s-ar putea epuiza până la sfârșitul lunii ianuarie, contrar planurilor anunțate de reducere a consumului de „combustibil albastru” cu 15%”, a declarat expertul pentru agenția Anadolu. El a mai subliniat că rezervoarele europene de stocare a gazelor sunt umplute la 80% din capacitatea acestora.
„Gazul rusesc a fost pompat în Europa prin Polonia și Ucraina, precum și prin gazoductul Nord Stream 1. Costului gazului, care ajunsese la 200 de dolari, nu i s-a acordat prea multă atenție. Pe măsură ce prețurile au crescut la acest nivel, comercianții care au dorit să profite au început să vândă gazul cumpărat anterior cu 70 de dolari. În același timp, Rusia, ținând cont, probabil, de „planurile de joc” nu a produs mai mult gaz decât era prescris în contract. Micii cumpărători și companii europene au considerat că Rusia, dacă va fi necesar, oricum va vinde în continuare gaze. Însă totul s-a desfășurat altfel decât erau așteptările”, a spus Dogan.
Expertul a remarcat și oportunitatea ratată pe care o reprezintă Nord Stream 2. Punerea în funcțiune a acestui gazoduct ar fi determinat ieftinirea gazului.
Центрально-европейский газовый хаб в Баумгартене - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2022
Economie
Berbock avertizează că Europa se poate scinda din cauza deficitului de gaz
Fluxul de știri
0