Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Berbock avertizează că Europa se poate scinda din cauza deficitului de gaz

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaЦентрально-европейский газовый хаб в Баумгартене
Центрально-европейский газовый хаб в Баумгартене - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2022
Abonare
Ministrul german de Externe, Berbock, a vorbit despre pericolul unei scindări în Europa din cauza deficitului de gaz.
BUCUREȘTI, 7 sept – Sputnik. Ministrul german de Externe, Annalena Berbock, a avertizat că Europa se poate scinda din cauza insuficienței resurselor energetice, provocată de noile sancțiuni anti-rusești, notează Die Welt, citat de RIA Novosti.
„Adevărata problemă, elefantul din odaie, este problema energetică”, a menționat ministrul.
Ea a mai spus că problema aprovizionării cu energie va fi una centrală în lunile ce urmează și va fi o încercare pentru europeni.
„Vom putea noi, oare, împreună, în semn de solidaritate, să asigurăm cu energie toți oamenii Europei sau nu vom putea?”, s-a întrebat Berbock.
Țările occidentale, inclusiv Germania, se confruntă cu scumpirea energiei și cu o creștere a inflației din cauza sancțiunilor adoptate tot de către aceste țări împotriva Moscovei. Politica de renunțare la resursele energetice rusești vine să „încununeze” tot efortul Occidentului de a pune la punct Rusia. Astfel, Occidentul, de fapt, se autopedepsește, iar unii analiști, mai în glumă, mai serios, utilizează noțiunea de „auto sancțiuni” atunci când este vorba despre restricțiile la care recurg occidentalii contra Moscovei.
Din cauza scumpirii resurselor energetice, dar mai cu seamă a gazului, industria occidentală a pierdut mult din avantajele competitive de altă dată. De asemenea, Statele Unite și țările europene se confruntă cu o inflație record pentru ultimele decenii. Prea puțini dintre ei recunosc, deocamdată, că reușita economiei și a industriei europene s-a datorat în mare parte accesului la resurse energetice ieftine, asigurate neîntrerupt de către Rusia.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2022
Economie
Prețul gazului la burse în Europa a urcat cu peste 30 la sută
Fluxul de știri
0