Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Petrolul rusesc, transportat către UE prin rute maritime ascunse

© Twitter M/T Hacı Telli petrol tankeri
 M/T Hacı Telli petrol tankeri - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2022
Abonare
În ultimele șase luni, zeci de nave au efectuat transferuri de petrol de la navă la navă în largul coastelor Greciei, petrolul fiind transportat cu tancuri petroliere care au părăsit Rusia și ajungând ulterior în porturile europene.
CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. În ultimele șase luni, zeci de nave au efectuat transferuri de petrol de la navă la navă în largul coastelor Greciei, petrolul fiind transportat cu tancuri petroliere care au părăsit Rusia și ajungând ulterior în porturile europene, a informat miercuri cotidianul de business Nikkei. Analiza ziarului a arătat că a existat doar o astfel de navă anul trecut.
„Transferul de petrol între nave pe mare pentru a-și ascunde originea poate continua chiar și după ce embargoul asupra petrolului va intra în vigoare”, a scris ziarul, potrivit RT.
Ziarul a dezvăluit că, pe 24 august, a fotografiat transferul de petrol de la un tanc la altul în Golful Laconian, lângă sudul Greciei. Se pare că un petrolier era Sea Falcon, cu înmatriculare grecească, ce a părăsit portul Ust-Luga din nord-vestul Rusiei pe 4 august. Celălalt a fost Jag Lok, sub pavilion indian, care a plecat din portul turcesc Aliaga, tot pe 4 august. Ambarcațiuni mici au înconjurat tancurile, asistând la transfer, potrivit relatării.
De-a lungul celor șase luni, până pe 22 august, Nikkei a confirmat 175 de transferuri în largul coastei grecești, în care au fost implicate tancuri din Rusia. Au existat doar nouă astfel de transferuri în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Nikkei. Datele Refinitiv arată că Rusia a exportat 23,86 milioane de barili de petrol pentru transferuri de la navă la navă în afara Greciei. În aceeași perioadă a anului trecut, 4,34 milioane de barili au fost expediați pentru transferuri similare.
Nikkei a urmărit rutele navelor, confirmând că 89 de tancuri au sosit în porturi, comparativ cu doar trei astfel de sosiri în 2021. Dintre acestea, 41 au sosit în porturi din Grecia, Belgia și în alte zone ale Europei, a scris publicaţia, menționând că două tancuri au făcut escale portuare în Marea Britanie.
Analiza a evidențiat rolul crucial pe care îl au apele din jurul Greciei ca rută centrală pentru transporturile de petrol între Rusia și Europa.
vize - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2022
Internațional
Consiliul European suspendă complet acordul cu Rusia privind facilitarea vizelor
Fluxul de știri
0