Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Consiliul European suspendă complet acordul cu Rusia privind facilitarea vizelor

© Sputnik / Sergei Kirkachvize
vize - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2022
Abonare
Consiliul European a anunțat suspendarea completă a acordului privind facilitarea vizelor între UE și Rusia, care a simplificat procedurile de cerere a vizelor pentru cetățenii ruși.
BUCUREŞTI, 10 sept – Sputnik. Într-o declarație pe site-ul său, emisă vineri, Consiliul a menționat că decizia va duce la creșterea taxelor pentru cererea de viză de la 35 € la 80 €, va introduce necesitatea ca toți solicitanții să prezinte documente suplimentare ca dovezi, iar timpii de procesare a vizelor vor fi mult mai mari. De asemenea, vor fi şi alte reguli restrictive privind emiterea de vize pentru intrări multiple.
„Decizia de astăzi este o consecință directă a acțiunilor Rusiei și o nouă dovadă a angajamentului nostru de neclintit față de Ucraina și poporul ei”, a declarat ministrul ceh de Interne, Vit Rakusan, într-un comunicat ataşat anunțului. Decizia Consiliului va intra în vigoare luni, săptămâna viitoare, potrivit RT.
Această măsură vine după ce Comisia Europeană a sprijinit, la începutul acestei săptămâni, o propunere susținută de miniștrii de Externe ai UE privind încetarea acordului de vize cu Rusia, în contextul campaniei militare a Moscovei în Ucraina. De asemenea, mai multe state din UE au susţinut introducerea unei interdicții totale a vizelor pentru toți turiștii ruși, dar propunerea nu a obținut sprijin unanim în bloc.
Statele baltice și Polonia au anunțat totuși că nu vor mai emite vize pentru cetățenii ruși sau vor permite doar deținătorilor de vize Schengen să intre în țările lor.
Moscova nu va introduce restricții de viză ca represalii împotriva cetățenilor străini, potrivit președintelui Vladimir Putin, care a explicat miercuri, în timpul Forumului Economic de Est, că o măsură de tip „dinte pentru dinte” ar fi împotriva intereselor Rusiei.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2022
Rusia
Consolidarea suveranității Rusiei va duce la o nouă ordine mondială
Fluxul de știri
0