Uniunea Avocaților din Moldova a reacționat la declarațiile președintelui Maia Sandu

CC0 / Pixabay / succo / Justiție
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2022
Abonare
Uniunea Avocaților din Republica Moldova consideră inadmisibile declarațiile făcute de șeful statului după ședința CSC.
CHIȘINĂU, 8 sept – Sputnik. Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UARM) a venit cu o reacție la declarațiile făcute de președintele Maia Sandu la briefingul susținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate, cu referire la obstacolele ”există la înfăptuirea justiție”.
Șeful statului a susținut că unii avocați ar tergiversa în mod deliberat dosarele, calificând posibilitățile pe care le oferă legislația în acest sens drept ”posibilități de abuz”.
”S-a discutat despre nevoia de a elimina oportunitățile de abuz de drept. Cunoaștem foarte multe cazuri când avocații apărării în mod deliberat tergiversează dosarele folosind tot felul de posibilități pe care legislația actuală le permite și respectiv, am discutat ca să se elimine aceste posibilități de abuz. Aceasta înseamnă să modificăm cadrul legal”, a opinat Sandu.
UARM a calificat drept inadmisibilă ”o asemenea retorică din partea Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu și implicit, a CSS, din care rezultă că avocații comit abuzuri, în timp ce legislația permite să-și exercite obligațiile profesionale conform legii”.
”Atâta timp cât legislația permite exercitarea profesiei prin utilizarea unor căi legale, prin activități permise de lege, când avocatul apărării dar și a avocatul în alte categorii de dosare utilizează oportunitățile prevăzute de lege, activitatea acestuia, este perfect legală și prin urmare, nu poate fi vorba despre abuz de drept comis din partea avocaților”, subliniază Uniunea în documentul publicat pe site-ul instituției.
Totodată, apărătorii menționează că șeful statului nu a prezentat niciun exemplu concret de asemenea abuz.
UARM califică drept foarte grav faptul că, de facto, instituția Președintelui Republicii Moldova și implicit CSS, consideră că odată ce o cauză penală este expediată în instanța de judecată, partea apărării trebuie să stea liniștită și să nu-și îndeplinească rolul legal de apărător, să nu-și îndeplinească obligația de administrare a probelor, să accepte probe acumulate cu încălcarea legii, să accepte învinuiri penale neîntemeiate care contravin legislației în vigoare, la fel, să accepte abuzurile comise de organul de urmărire penală și de instanțele de judecată, ”abuzuri, pentru care Statul Republica Moldova plătește sute de mii de euro din bugetul Țării, ca urmare a condamnată la CEDO”.
Uniunea Avocaților atenționează că acest lucru nu are nimic comun cu Statul de Drept, iar Instituția Avocaturii în general și avocații în particular, nu vor accepta o asemenea poziție și vor apăra drepturile cetățenilor indiferent de poziția autorităților, atâta timp cât aceasta este contrară drepturilor omului și dreptului de a exercita liber profesia de avocat.
”În așa caz, ne exprimăm îngrijorarea că există riscul ca în timp apropiat să fie eliminat și să nu mai existe Statul de Drept în Republica Moldova”, conchide UARM în documentul semnat de președintele instituției, Dorin Popescu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2022
Politică
Sandu: Am convenit să anulăm termenul de prescripție pentru procesul de judecată
Fluxul de știri
0