Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu: Am convenit să anulăm termenul de prescripție pentru procesul de judecată

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2022
Abonare
Președintele Maia Sandu a anunțat că la ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate s-a convenit ca în țara noastră să fie anulat termenul de prescripție pentru procesul de judecată.
CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Ea a spus că membrii Consiliului Suprem de Judecată s-au pus de acord asupra anulării termenul de prescripție pentru procesul de judecată dat fiind că corupții sunt absolviți de răspunderea penală datorită expirării termenului de prescripție.
“Am vorbit despre necesitatea și am convenit să modificăm legislația cu privire la absolvirea de răspundere penală datorită expirării termenului de prescripție pentru a exclude abuzurile prin tergiversarea examinării cauzelor penale în instanța de judecată”.
Sandu a precizat că termenul de prescripție pentru ancheta penală va rămâne în continuare, nu și cel pentru procesul de judecată.
“Deci, această prevedere din lege cu privire la termenul de prescripție să se refere doar la ancheta penală, și nu la procesul de judecată pentru că avem multe situații când judecătorii intenționat tergiversează procesul de judecată ca să expire termenul și să nu mai poată fi sancționați cei vizați de anchetă”, a spus Maia Sandu.
În același context ea a spus că Procuratura a pus sub sechestru șapte miliarde de lei, dar acești nu ajung în bugetul de stat din cauza tergiversării proceselor penale de către instanțele de judecată.
“Procuratura Generală ne-a spus că astăzi sunt puse sub sechestru șapte miliarde de lei. Noi am spus că vrem să discutăm despre bani confiscați, nu doar despre bani sechestrați. Și aici, pe de o parte, am cerut să se vină cu propuneri de consolidare a capacității ARBI în cadrul CNA, dar evident că cea mai mare întrebare este la instanțele de judecată. Faptul că acești bani sunt în continuare la categoria “sechestru”, și nu sunt bani confiscați care să fie întorși bugetului statului, acest lucru se întâmplă din cauza tergiversării dosarelor de către instanțele de judecată”.
Precizăm că unul dintre subiectele discutate în cadrul ședinței de luni a Consiliului Suprem de Securitate s-a referit la obstacole în înfăptuirea actului justiție și măsurile întreprinse pentru sporirea încrederii populației în actul justiției.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2022
Politică
Sandu cere înființarea instanțelor de judecată specializare pentru marea corupție
Fluxul de știri
0