Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Triapițin: Posibila apropiere a Moldovei de NATO trezește îngrijorare

CC BY 4.0 / Official website of the leader of Transnistria / Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, Vitali Triapițin
Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, Vitali Triapițin - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2022
Abonare
Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe a menționat că pericolul escaladării în Transnistria se păstrează în continuare.
Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, Vitali Triapițin, a vorbit într-un interviu pentru RIA Novosti despre amenințările legate de posibila militarizare a Moldovei și apropierea acesteia de NATO, când ar putea fi soluționată problema munițiilor din depozitele de la Kobasna și despre o probabilă escaladare a situației din Transnistria.
Triapițin a menționat că pericolul escaladării în Transnistria rămâne în continuare, acest lucru îl înțelege atât Chișinăul, cât și Tiraspolul.
„În perioada aprilie-iunie, în Transnistria au fost comise o serie de acte teroriste, ale căror urme, după cum remarcat Tiraspolul, duc în Ucraina. Consider că ambele părți înțeleg foarte bine ce urmări poate avea un scenariu „fierbinte”, "dezghețarea" conflictului. Este important ca acest lucru să fie conștientizat și de actori externi, în primul rând de țările vecine", a spus diplomatul.
El a subliniat că doar printr-un dialog fructuos poate fi evitată evoluția negativă a evenimentelor. Și tocmai asta are în vedere noul apel al Tiraspolului către Chișinău.
Triapițin a menționat că posibila militarizare a Moldovei și apropierea acesteia de NATO, în pofida statutului de neutralitate al țării, trezesc îngrijorare.
„Metodele de presiune economică și de transport asupra Transnistriei și-au arătat deja ineficiența, însă ele duc procesul de reglementare într-o direcție fără soluții. Încercările de a soluționa chestiunea transnistreană prin forță, cu atât mai mult cu ajutorul trupelor NATO, ar avea cele mai grave consecințe negative pentru țară și regiune”, a declarat diplomatul.
În opinia sa, nu se întrevede o alternativă la „Conferința permanentă pe probleme politice în cadrul procesului de negociere privind reglementarea transnistreană”, cunoscută ca formatul de negociere „5+2”. Ea rămâne singurul mecanism unde are loc căutarea unei soluție pașnică și cuprinzătoare a acestui conflict.
„Principalul lucru de care aven nevoie acum este creșterea dinamicii dialogului bilateral dintre Chișinău și Tiraspol, în scopul soluționării unor probleme concrete de pe agenda social-economică și umanitare, în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Cu asta însă există probleme deocamdată”, a spus Triapițin.
El a mai declarat că se va putea vorbi concret despre distrugerea munițiilor din depozitele de la Kobasna doar atunci când vor exista condiții adecvate.
„Deocamdată acestea nu sunt vizibile”, a spus Triapițin.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2022
Moldova și Rusia
Zaharova a răspuns comentariilor Chișinăului cu privire la Transnistria
Fluxul de știri
0