Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul Gavrilița cedează în fața presiunilor unei multinaționale

© Pixabay / Bru-nOUlei de floarea soarelui
Ulei de floarea soarelui - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2022
Abonare
Comisia Situații Excepționale a abrogat luni propria dispoziție care stipula că exportul de ulei dezodorizant de floarea-soarelui se efectuează fără rambursarea TVA.
CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a abrogat luni punctele 6, 7 şi 8 din propria Dispoziţie nr. 21 din 18 mai 2022. Iar respectivele puncte prevedeau că Taxa pe Valoarea Adăugată la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești, se va face fără drept de deducere.
Acum, după ce CSE a abrogat propria decizie, exportatorii de ulei dezodorizant de floarea-soarelui vor putea să-și recupereze TVA de la bugetul de stat.
Comisia și-a revizuit propria decizie după ce din data de 18 mai după ce cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din Moldova, Fabrica de Ulei "Floarea Soarelui" S.A., care se află la Bălți și care este deținut de grupul Trans-Oil, a anunțat că ar putea să-și sisteze activitatea din cauză că nu i se mai returnează TVA din uleiul exportat, iar sute de oameni riscă să rămână fără lucru.
Mai exact Fabrica de Ulei din Bălți, unde lucrează peste 500 de oameni, a anunțat că ar putea să-și sisteze activitatea din septembrie. Iar Grupul Trans-Oil, care deține întreprinderea, a anunțat că înregistrează pierderi de 25 de milioane de lei pe lună din cauza respectivei decizii luate de Comisia Situații Excepționale.
Amintim că la începutul verii, CSE a inclus uleiul în lista produselor social-importante. Astfel, producătorii și comercianții acestui produs au dreptul la un adaos comercial limitat în prețul de vânzare. De atunci, fabrica de ulei din Bălți încasează 29 de lei pentru litrul de ulei, iar pe rafturile magazinelor acesta se vinde cu cel mult 35 de lei.
Potrivit presei locale, Fabrica de Ulei "Floarea Soarelui" S.A. din Bălți este o societate pe acțiuni cu un capital social de 14,9 milioane de lei, care din anul 2012 este controlată de Vaja Jhashi prin intermediul a două firme din Cipru: Amableus Limited (49,76%) și Trezeme Limited (34,9%). Activele întreprinderii se ridică la o cifră de afaceri de 11,57 miliarde de lei, iar capacitatea de procesare a fabricii este este de circa 360.000 de tone de semințe pe an.
Amintim că anterior mai mulți agricultori mici și mijlocii din țara noastră au acuzat transnaționale Trans-Oil că încearcă să le acapareze terenurile.
Protestul agricultorilor din Capitală, 22 decembrie 2022.  - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2022
Societate
Agricultorii bat alarma: transnaționalele acaparează pământurile țării
Fluxul de știri
0