Novak i-a avertizat pe europeni despre o iarnă imprevizibilă

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaVicepremierul rus Aleksandr Novak
Vicepremierul rus Aleksandr Novak - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vicepremierul Novak: Europa se va confrunta cu o iarna imprevizibilă, prețurile gazelor ar putea crește în continuare.
CHIȘINĂU, 4 sept – Sputnik. Europa va avea o iarnă total imprevizibilă, întrucât prețul și așa ridicat al gazelor la burse ar putea crește odată cu răcirea vremii, a declarat vicepremierul rus Aleksandr Novak într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin la postul TV ”Rossia 1”, citat de RIA Novosti.
"Politica mioapă duce la faptul că asistăm la un colaps pe piețele energetice ale Europei. Și aceasta nu este limita, pentru că suntem încă în sezonul cald, iarna este înainte și acolo sunt multe situații imprevizibile de tot felul”, a subliniat el.
În ceea ce ține de suspendarea furnizării prin gazoductul ”Nord Stream”, Occidentul caută să pună problema în seama altcuiva, consideră Novak. El a menționat că reparația și returnarea turbinei, care se află acum în Germania, trebuie să se facă în conformitate cu contractul.
Rusia, la rândul ei, va fi asigurată în mod garantat cu căldură și lumină odată cu venirea frigului, a spus viceprim-ministrul. Potrivit acestuia, prețurile la gaze în țară sunt acum de 40 de ori mai mici decât în ​​Europa.
”Nord Stream” funcționează cu restricții de la jumătatea lunii iunie, iar de la sfârșitul lunii iulie - la doar 20% din capacitatea sa de aproape 170 de milioane de metri cubi pe zi. Recent, gazoductul a fost oprit pentru reparații programate, însă în ajun ”Gazprom” a declarat că nu se va reuși repunerea în funcțiune din cauza unei scurgeri de ulei în singurul agregat funcțional Trent 60. Compania a comunicat mai târziu că specialiștii Siemens nu au unde efectueze lucrările de reparație.
După anunțul ”Gazprom” cu privire la suspendarea tranzitului prin ”Nord Stream”, prețurile la gaze au săltat, depășind 2.700 de dolari pentru mia de metri cubi, iar deja o săptămână mai târziu au trecut pragul de 3.500 de dolari și s-au apropiat de maximul istoric de 3.892 de dolari. Însă ulterior prețul gazului a scăzut în câteva zile cu peste o mie de dolari. Deocamdată, cotațiile depășesc de aproximativ zece ori prețurile de anul trecut, când acestea și așa erau foarte mari.
Sediul Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2022
Analize și opinii
Francezii au constatat „moartea Europei” fără livrările de gaz din Rusia
Fluxul de știri
0