Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Recorduri şi noi participanţi la exerciţiile militare ”Vostok-2022”

CC BY 4.0 / Ministry of Defence of the Russian Federation / (cropped image)Церемония открытия стратегических командно-штабных учений "Восток-2022" в России
Церемония открытия стратегических командно-штабных учений Восток-2022 в России - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Abonare
Exercițiile militare strategice comune ”Vostok-2022” demonstrează superioritatea organizațională și tehnologică a Rusiei, a aliaților și partenerilor săi din regiunea Asia-Pacific, creșterea influenței politico-militare în lumea țărilor CSTO și SCO.
Manevrele „Vostok-2022” se vor desfășura în perioada 1 - 7 septembrie, sub conducerea șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse Valerii Gerasimov, pe teritoriul Districtului Militar de Est, în apele Mării Ohotsk și Mării Japoniei, cu participarea a peste 50 de mii de militari, 5000 de unități de tehnică militară (inclusiv 140 de aparate de zbor, 60 de nave de război și nave de susținere) din 14 țări ale CSTO, SCO și partenerilor.
Grupurile operative ale organelor de comandă și control, contingentele militare și observatorii vor exersa practic acțiuni comune ale grupărilor de trupe de diverse tipuri și de coaliție, pe șapte poligoane de antrenament terestre și în zone maritime. Scopul principal al exercițiilor este asigurarea securității militare a Federației Ruse și a aliaților săi în zona de responsabilitate.
Viceministrul rus al apărării, Aleksandr Fomin, a menționat marți că exercițiile au un caracter de apărare și nu sunt îndreptate împotriva unor state și alianțe militare concrete.
Conform legendei exercițiilor, comandanții și cartierul general se ocupă de elaborarea mai multor variante de respingere a agresiunii pe direcția estică și zona maritimă a Orientului Îndepărtat, sporirea compatibilității operaționale a trupelor de coaliție la poligoanele Districtul Militar de Est ”Burdunî” (Buriatia), ”Goreacie Kliuci” (insulele Kuril). ), ”Kneaz-Volkonski” (ținutul Habarovsk), „Sergeevski” (ținutul Primorsk), „Telemba” (ținutul Transbaikal), „Lagunnoe” și „Uspenovski (Regiunea Sahalin).
Manevrele se desfășoară pe un spațiu operațional imens, de la vest la est sunt peste 3000 km. Baza episoadelor tactice o constituie variantele de acțiuni comune ale contingentelor militare ale Rusiei și statelor partenere. Cea mai importantă etapă a exercițiilor va avea loc la cel mai mare poligon din Federația Rusă, ”Sergeevski”, nu departe de Usuriisk.
O anumită tensionare a situației militar-politice pe direcția strategică estică este creată de conflictul din Taiwan, alimentat artificial de Statele Unite și NATO – în detrimentul securității Chinei. O desantare militară-maritimă sau un atac aerian asupra Taiwanului în timpul exercițiilor ”Vostok 2022” nu sunt planificate, însă Washingtonul acuză nefondat participanții de o probabilă escalade în jurul Taiwanului (teritoriul RPC). Menționăm, manevrele au loc pe continent și în Marea Japoniei - la două mii de kilometri de insula „rebelă”.

Neliniștile estice ale Vestului

În sens operațional, exercițiile ”Vostok” au fost și mai ample - în septembrie 2014, evenimentele s-au desfășurat pe 20 de poligoane terestre, maritime și aviatice ale Districtului Militar de Est, cu implicarea a 100 de mii de militari, aproximativ 1500 de tancuri, 120 de avioane, 70 de nave și 5000 de unități de alte armamente. Exercițiile strategice „Vostok-2018” au cuprins 300 de mii de militari și 36 de mii de unități de tehnică militară.
Însă componența multinațională a participanților la exercițiile ”Vostok-2022” este fără precedent și reflectă dorința vecinilor de a construi un sistem de securitate regională comun cu Rusia. Aceasta este o susținere militar-politică convingătoare pentru cursul Federației Ruse.
Componența multinațională a participanților, numărul de forțe și mijloace implicate, anvergura geografică și calitatea organizării manevrelor ”Vostok-2022” sunt superioare în asemenea măsură omologilor NATO în Europa sau interacțiunii SUA cu aliații în alte regiuni ale planetei încât Vestul colectiv este vizibil scuturat de febră. Washingtonului nu-i este pe plac apropierea politico-militar evidentă a Rusiei de India și China, literalmente un „parteneriat strategic” – în pofida sancțiunilor americane și a încercărilor de demonizare a Federației Ruse.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat pe 30 august că aderarea Indiei la exercițiile militare ”Vostok” provoacă îngrijorări: „SUA sunt îngrijorate atunci când oricare dintre țări desfășoară exerciții cu Rusia”.
Adică, Washingtonului îi strică aura „exclusivității” toți cei 13 participanți străini la manevrele rusești: Azerbaidjan, Algeria, Armenia, Belarus, India, Kazahstan, Kîrgîzstan, China, Laos, Mongolia, Nicaragua, Siria, Tadjikistan. Populația totală a acestor țări este de peste trei miliarde de oameni. Pentru comparație: în țările NATO locuiesc aproximativ 920 de milioane de oameni. Este absolut nedemocratic ca minoritatea să-i dicteze majorității omenirii anumite condiții sau „reguli” născocite, este lipsit de perspectivă prin esența dezvoltării economice a Estului (Asia) și dispariției colective a Vestului (Europa și SUA).
În apele Mării Japoniei, grupările Flotei Pacificului a Federației Ruse și forțele navale ale Chinei vor exersa susținerea forțelor terestre și apărarea comună a căilor maritime și a zonelor de activitate economică maritimă. Nu se știe de ce, cooperarea militară a Moscovei cu Beijingul îi îngrijorează pe aliații europeni ai SUA îndepărtați geografic (8.000 km). „China și Rusia provoacă împreună ordinea mondială, unde principalii sunt SUA”, îl citează ziarul german Der Tagesspiegel pe Stefan Meister, expert pentru Rusia în cadrul Societății Germane de Politică Externă.
Astfel de aprecieri vorbesc în primul rând despre transformarea democrației occidentale într-o „idiocrație” totală, periculoasă pentru pacea și stabilitatea planetei. RPC le-a cerut SUA să nu dea indicații Beijingului - unde și cu cine să desfășoare exerciții militare. Ediția chineză a Global Times a menționat că în noile condiții ale lumii multipolare, China, Rusia și alte țări vecine trebuie să dezvolte cooperarea militară pentru a consolida securitatea regională.
Relațiile de prietenie ruso-chineze sau ruso-indiene nu au fost niciodată un motiv de tensiune în regiunea Asia-Pacific. Dimpotrivă, interacțiunea strategică este vitală pentru pacea și stabilitatea regională. Poziția agresivă a Statelor Unite, încercările de a domina și a „conduce planeta” arată ca reminiscență urâtă al trecutului.
Principiile securității egale și indivizibile propuse de Rusia nu sunt împărtășite de Occidentul colectiv. Conducerea Pentagonului privește lumea exclusiv prin vizorul armei. Președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de Stat Major, Mark Milley, a declarat pe 30 august: „Modul în care am purtat războaie în ultimii 20 de ani diferă de modul în care vom purta războaie în viitor”.
Aproape jumătate de omenire reacționează adecvat la amenințările americane la adresa păcii - prin participarea forțele armate naționale la exercițiile militare strategice ”Vostok-2022” conduse de Statul Major rus.
Открытие форума Армия-2022 и армейских международных игр - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2022
Editoriale
Forumul ”Armia-2022”: mii de exemplare de noi armamente din 72 de țări
Fluxul de știri
0