Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Rusiei la Chișinău, convocat la MAEIE

© Sputnik / Rodion ProcaAmbasada Federației Ruse în Moldova
Ambasada Federației Ruse în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Rusiei la Chișinău.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Însărcinatul cu afaceri ad interim al Rusiei la Chișinău a fost convocat pe 1 septembrie la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Serviciul de presă al MAEIE anunță că diplomatul a fost chemat la minister în legătură cu ultimele declarații ale ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, și în vederea exprimării poziției autorităților moldovene.
”Pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților noastre, ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de astăzi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău”, este preciyat în comunicatul serviciului de presă.
Joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amintit în discursul rostit în fața studenților MGIMO despre problemele minorităților naționale din Republica Moldova, în special, inocularea rusofobiei în țară și, a declarat de asemenea că crearea unor amenințări la adresa securității forțelor ruse de menținere a păcii în Transnistria va fi considerată, în conformitate cu normele dreptului internațional, un atac asupra Rusiei
În context, Ministerul de Externe de la Chișinău a declarat că ”legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.
„Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora”, este subliniat în comunicat.
Totodată, instituția precizează că ”Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate”.
Post al forțelor de menținere a păcii la Bender - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Lavrov avertizează în privința unor acțiuni împotriva militarilor ruși din Transnistria
Fluxul de știri
0