Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

1 septembrie 2022, cu primul clopoțel și careuri în toate școlile din țară

© Sputnik / Miroslav RotariPrimul clopoțel
Primul clopoțel - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2022
Abonare
Prima zi de școală, primul clopoțel vor fi marcate astăzi în școlile din toată țara în mod tradițional, adică cu prezența fizică a elevilor, învățătorilor și profesorilor.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Careurile solemne dedicate începutului noului an școlar vor fi organizate în acest an în regim obișnuit. Astfel, în toate instituțiile de învățământ din țară și municipiul Chișinău elevii vor participa la careul solemn, după care elevii vor merge la prima lecție consacrată „Anului Recunoștinței”, dedicat eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.
Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Păvăloi, a declarat acum câteva zile că pentru noul an de studii au fost depuse peste 12 mii de cereri pentru înscrierea în clasa întâi.
Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a menționat că se înregistrează o descreștere a numărului cazurilor de COVID-19, astfel nu este deocamdată necesar să se meargă pe scenariul on-line a studiilor.
„Este evident că vom începe anul școlar în condiții de securitate epidemiologică, desigur respectând și păstrând acele sfaturi și recomandări ale medicilor”, a precizat Gîlca.
Și primarul Capitalei, Ion Ceban, a confirmat că astăzi vor avea loc careuri solemne în școli și că chiar el va participa la această manifestație într-o școală.
„Sunt permise careurile și festivitățile solemne de 1 septembrie. Eu vor merge la una din școlile pe care o deschidem în acest an după reconstrucție”, a notat edilul.
În municipiul Chișinău activează 150 de instituții de învățământ primar și secundar, inclusiv 19 instituții de învățământ privat și 59 de instituții de învățământ cu autonomie financiară. De asemenea, sunt 167 de instituții de învățământ preșcolar funcționale: 154 de instituții de educație timpurie, 7 instituții de învățământ general și 6 instituții de învățământ privat, în care activează grupe preşcolare.
Fluxul de știri
0