Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Zaharova: Urmărim cu atenție situația internă din Moldova

© Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2022
Abonare
Reprezentantul oficial al Ministerul de Externe al Federației Ruse și-a exprimat regretul față de acțiunile autorităților moldovenești în raport cu oponenții politici.
CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik. Moscova urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă în viața politică internă a Republicii Moldova și dorește să audă de la marile structuri internaționale o evaluare a modului în care metodele Chișinăului oficial în raport cu oponenții politici întrunesc standardele democratice, a declarat rereprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un briefing ținut miercuri.
În cadrul briefing-ului, un jurnalist a întrebat-o pe Zaharova cum evaluează „consolidarea tendințelor autoritare în acțiunile autorităților moldovenești în contextul că acestea declară aderarea la valorile europene și democratice”.
Întrebarea a fost pusă în contextul faptului că în Republica Moldova sunt arestați fostul președinte al țării, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor de opoziție, Igor Dodon, și deputatul din partidul de opoziție Șor, Marina Tauber.
„Urmărim cu atenție situația politică internă din Moldova, inclusiv procedurile judiciare împotriva opoziției pe care ați menționat-o. Fără îndoială, aceasta este o chestiune pur internă a țării, dar când atenția organelor de drept din această țară se concentrează exclusiv asupra politicienilor care pledează pentru construirea de relații constructive cu Federația Rusă, ajungi involuntar la concluzia despre natura politică a aceste persecuții”, a remarcat Zaharova.
Potrivit acesteia, „metodele fără scrupule de purtare a luptei politice” nu adaugă autoritate autorităților moldovenești.
„Încercările actualei conduceri moldovenești de a scăpa de oponenți pe orice cale le îi pot aduce cu greu credibilitate. Aparent, și poporul Moldovei este alergic la astfel de metode lipsite de scrupule de luptă politică, fapt dovedit de numeroasele proteste organizate în mod regulat în toată țara, mitinguri în sprijinul liderilor politici menționați”, a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.
Ea și-a exprimat regretul că autoritățile moldovenești, „în loc să-și asculte cetățenii și să se angajeze în propria lor căutare a unei soluții printr-un dialog public larg”, „ostracizează pe toți cei care nu sunt de acord cu procesele care au loc în țară”.
„Apropo, mi-ar plăcea să văd aprecieri critice ale structurilor internaționale specializate – aceeași OSCE, Consiliul Europei – pe cât metodele folosite de oficialul Chișinău, care a primit în iunie statutul de candidat la aderarea la UE, de curățare a peisajului politic și mediatic corespunde standardelor înalte în domeniul democrației, libertății presei și drepturilor omului. Nu am văzut încă, dar cu siguranță se vor face astfel de evaluări", a spus Zaharova.
Aleksandr Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2022
Internațional
Lukașenko a spus că s-a săturat de președinție
Fluxul de știri
0