Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Ce a discutat Alexei Miller cu Andrei Spînu

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2022
Abonare
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a anunțat pe rețelele de socializare că a avut două discuții cu directorul general Gazprom, Alexei Miller, cu care a abordat situația energetică din țară pentru luna septembrie.
CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik. Spînu a scris pe Facebook că ieri, în regim de videoconferință, și azi, la telefon, a discutat cu Alexei Miller, directorul general Gazprom, referitor la situația livrărilor de gaze pentru perioada următoare.
“Am discutat despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plată a MoldovaGaz a prețului ridicat pentru gaz și despre perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine”, a scris Spînu pe Facebook.
Ministerul moldovean al Infrastructurii afirmă că în urma acestor discuții, “Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie. În acest sens, am informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare”, a scris Spînu.
Cu referire la livrările de energie electrică pentru luna septembrie, Spînu a afirmat că Energocom a semnat următoarele contracte de furnizare a energiei electrice:
Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la preţul de 59,9 USD/MWh, pentru luna septembrie.
Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh;
Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 100 USD/MWh.
Spînu afirmă că aceste contracte nu vor duce la schimbarea tarifului la energia electrică.
“Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 66,23 USD/MWh. Important, tariful la energie electrică pentru cetățeni și economie rămâne neschimbat”, a conchis el.
Calea ferata Chisinau - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2022
Economie
Circulația trenurilor pe tronsonul Cahul - Giurgiulești a fost sistată: Iată motivul
Fluxul de știri
0