Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Schimb de replici la nivel înalt între Rusia și Serbia

© Sputnik / Alexey KudenkoЗдание Министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве.
Здание Министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве. - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2022
Abonare
Ministerul de Externe de la Moscova a răspuns acuzațiilor aduse Rusiei de vicepremierul Serbiei că aceasta ar abuza de relațiile cu țara sa.
CHIȘINĂU, 30 aug - Sputnik. Rusia nu încearcă să abuzeze de relațiile de prietenie cu Serbia, declarațiile oficialilor ruși nu oferă niciun motiv ca Moscova să fie învinuită de contrariul, au declarat pentru RIA Novosti responsabili din cadrul Ministerului rus de Externe.
Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Minierului și Energiei al Serbiei, Zorana Mihajlovic, a declarat că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, „abuzează de refuzul Belgradului de a impune sancțiuni împotriva Rusiei” și chipurile îl prezentă ca pe o susținere din partea Belgradului pentru operațiunea specială în Ucraina, ceea ce nu este așa.
Aceste declarații dure au fost făcute pe fundalul vizitei de săptămâna trecută a ministrului sârb de Interne, Alexander Vulin, la Moscova, în timpul căreia Lavrov a remarcat că Moscova și Belgradul se angajează în mod constant față de principiile indivizibilității și securității egale pentru toate statele „atât în ​​Balcani, cât și în situația provocată de Occident în Ucraina”.
„Evaluările și declarațiile oficialilor ruși nu dau nimănui motiv și dreptul de a ne reproșa insinuările, încercările de a „abuza” de relațiile tradiționale prietenoase și oneste cu Serbia, care sunt în mod invariabil construite pe egalitate, respect și înțelegere reciprocă”, au declarat responsabili din cadrul Ministerului rus de Externe.
Ministerul rus de Externe, comentând declarațiile vicepremierului sârb, a sugerat că „probabil, Mihailovici nu cunoaște realitățile” relațiilor dintre cele două țări.
"Cu Serbia, avem o înțelegere reciprocă deplină asupra problemelor de actualitate de pe agenda internațională. În contactele cu partenerii, ne exprimăm deschis viziunea asupra situației din Ucraina în contextul unei operațiuni militare speciale. Respectăm dorința Belgradului în aceste condiții dificile de a menține o linie echilibrată și, cel mai important, independentă”, a menționat Ministerul de Externe de la Moscova.
Totodată, aceștia au menționat că „o astfel de abordare echilibrată se reflectă în atitudinea rezervată a conducerii sârbe față de politica de sancțiuni a Occidentului, nedorința fundamentală de a participa la aceasta în detrimentul propriilor interese”.
„Desigur, vorbim de o alegere suverană, care, apropo, nu poate fi acceptată în Occident și, spre deosebire de noi, ei încearcă să facă presiuni asupra sârbilor”, a conchis Ministerul rus de Externe.
În timpul vizitei sale, Alexander Vulin a spus că dintre toate capitalele europene, doar Belgradul a refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei și nu s-a alăturat isteriei anti-ruse.
În timpul vizitei sale, Alexander Vulin a spus că dintre toate capitalele europene, doar Belgradul a refuzat să impună sancțiuni împotriva Moscovei și nu s-a alăturat isteriei anti-ruse.
Fluxul de știri
0