Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Republica Moldova cumpără milioane de metri cubi de gaze de la Gazprom: Vor fi stocate

© Sputnik / Alexander GalperinПАО "Газпром"
ПАО Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2022
Abonare
Republica Moldova face stocuri de gaze naturale procurate de la „Gazprom”.
CHIȘINĂU, 30 aug - Sputnik. Zece milioane de metri cubi de gaze naturale procurate de la concernul rus „Gazprom” urmează a fi stocate. Gazul va fi achiziționat de către „Energocom” de la „Moldovagaz” în două tranșe și la preț diferit. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.
„În perioada următoare, „Energocom” va achiziționa această cantitate, în două tranșe a câte cinci milioane de metri cubi de gaz de la „MoldovaGaz”. Această tranzacție, va permite „MoldovaGaz” să achite avansul pentru luna august până la data de 1 septembrie”, a scris ministrul Infrastructurii Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.
În acest sens, din bugetul de stat vor fi alocate mijloace financiare în sumă de până la 322 de milioane de lei pentru majorarea capitalului „Energocom”.
Astfel, „Energocom” va procura, iar „Moldovagaz” va asigura livrarea și va vinde cinci milioane de metri cubi la prețul de achiziție de 1 458,92 de dolari pentru mia de metri cubi la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport. Alte cinci milioane vor fi cumpărate de către „Energocom” la prețul preliminar de 1 881 de dolari pentru mia de metri cubi, la care la fel se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport.
Costul final al gazelor naturale va fi calculat după stabilirea prețului de import al gazelor naturale pentru „Moldovagaz” în luna septembrie. Gazele procurate vor fi stocate în depozitele din România.
Suplimentar, furnizorii de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova vor difuza gratuit și în mod obligatoriu, pe durata stării de urgență, începând cu data de 1 septembrie 2022, spotul informațional „Consumă responsabil energia”, cu durata de maximum 10 secunde.
Spotul va fi difuzat de cel puțin patru ori pe zi - de două ori dimineața și de două ori seara, în orele de maximă audiență, pentru serviciile de televiziune între orele 07:00 - 09:00 și 18:00 - 22:00, iar pentru serviciile de radiodifuziune va fi difuzat de cel puțin șase ori, între orele 07:00 - 09:00, 12:00 - 14:00 și 18:00 - 20:00, de câte minimum două ori pentru fiecare interval.
Stație de comprimare a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2022
Economie
Ungaria va negocia cu ”Gazprom” majorarea livrărilor de gaze
Fluxul de știri
0