Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șeful AIEA anunță pentru această săptămână vizita misiunii la centrala nucleară Zaporojie

© Sputnik / Konstantin MihalchevskiyStela de la intrarea pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie
Stela de la intrarea pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2022
Abonare
Directorul general al AIEA Grossi a precizat că misiunea organizației va ajunge la CNE Zaporojie în această săptămână.
CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. O misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) se îndreaptă către centrala nucleară Zaporojie și va ajunge acolo săptămâna aceasta, a declarat directorul general al organizației, Rafael Grossi.

„Această zi a venit, misiunea pentru sprijin și asistență a AIEA este deja în drum spre CNE Zaporojie. Trebuie să asigurăm securitatea și fiabilitatea celui mai mare obiectiv nuclear din Ucraina și Europa. Sunt mândru de faptul că conduc această misiune, care va ajunge la CNE Zaporojie mai târziu, în această săptămână”, a scris el pe Twitter.

După cum a comunicat președintele francez Emmanuel Macron vinerea trecută, Parisul și AIEA au primit garanții de securitate din partea Rusiei și Ucrainei pentru a trimite o misiune a agenției la centrala nucleară de la Zaporojie. Înainte de aceasta, Macron a avut convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin. Liderii celor două țări au menționat importanța trimiterii în scurt timp a unei misiuni AIEA la CNE Zaporozhye.
Potrivit The New York Times, delegația care va vizita centrala din Zaporojie includea 14 persoane, majoritatea din țări neutre. Printre membrii delegației este și șeful organizației, argentinianul Rafael Mariano Grossi. În componența misiunii nu sunt reprezentanți ai SUA și Marii Britanii.
Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Forțele ucrainene au atacat de două ori într-o singură zi centrala nucleară din Zaporojie
Centrala atomoelectrică Zaporojie este situată pe malul stâng al Niprului, lângă Energodar. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa în ceea ce privește numărul de blocuri și capacitatea instalată. Din martie ea se află sub protecția armatei ruse. După cum a subliniat Ministerul rus de Externe, acest lucru este necesar pentru a preveni scurgerile de materiale nucleare și radioactive. Militarii ucraineni continuă să bombardeze cu regularitate Energodarul, satele din jur și teritoriul centralei nucleare Zaporojie adiacent orașului.
Fluxul de știri
0