Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Forțele ucrainene au atacat de două ori într-o singură zi centrala nucleară din Zaporojie

Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2022
Abonare
Ministerul rus al Apărării: Forțele armate ale Ucrainei au bombardat de două ori într-o singură zi centrala nucleară Zaporojie din regiunea Dnepropetrovsk.
CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik. Kievul a atacat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, au fost deteriorate liniile de conducte, a declarat Ministerul rus al Apărării, potrivit RIA Novosti.
"Regimul de la Kiev continuă provocările pentru a crea pericolul unei catastrofe nucleare tehnogene la centrala nucleară Zaporojie. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate două atacuri ale unităților de artilerie ale FAU asupra teritoriului centralei nucleare", a comunicat instituția.
Au fost trase în total nouă obuze, dintre care trei au căzut în zona clădirii cu destinație specială nr. 2, unde este depozitat combustibilul nuclear nou de la compania TVEL și deșeuri radioactive solide. Drept urmare, schijele a lovit liniile de conducte.
În urma celui de-al doilea atac, un obuz a căzut în zona blocului energetic șase, iar alte cinci - vizavi de stația de pompare a blocului, care asigură răcirea reactorului.
„Artileria ucraineană a efectuat bombardamentele asupra centralei nucleare din zona localității Marievka, regiunea Dnepropetrovsk. În timpul confruntării contrabaterie, unitățile FAU care au tras asupra centralei atomoelectrice au fost suprimate cu focuri de răspuns”, este menționat în comunicatul ministerului.
Este precizat că situaţia privind radiaţia în zona centralei rămâne în parametrii normali.
Centrala nucleară de la Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2022
Operațiunea militară din Ucraina
În Zaporojie a fost elaborat planul de evacuare în caz de avarie la centrala nucleară
Centrala atomoelectrică Zaporojie este situată pe malul stâng al Niprului, lângă Energodar. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa în ceea ce privește numărul de blocuri și capacitatea instalată. Din martie ea se află sub protecția armatei ruse. Armata ucraineană continuă să bombardeze în mod regularitat orașul și teritoriile adiacente ale centralei.
În timpul apropiat este așteptată vizita unui grup de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). După cum a declarat președintele francez Emmanuel Macron, Rusia și Ucraina au oferit garanții de securitate pentru expedierea misiunii.
Fluxul de știri
0