Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

În Zaporojie a fost elaborat planul de evacuare în caz de avarie la centrala nucleară

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaCentrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2022
Abonare
Autorităţile din Zaporojie au elaborat planul de evacuare în caz de avarie la centrala atomoelectrică
CHIŞINĂU, 28 aug - Sputnik. Autoritățile din regiunea Zaporojie sunt pregătite pentru orice evoluție a situației la centrala nucleară, inclusiv a fost întocmit un plan de evacuare a populației, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti șeful administrației regiunii Zaporojie Evgheni Balițki.
„În prezent, Centrala atomoelectrică din Zaporojie funcționează în regim obișnuit, nivelul de radiație este normal. Însă, cunoscând ipocrizia, nesăbuința și cruzimea regimului de la Kiev față de oamenii pe care în retorica publică îi numește cetățenii săi, noi suntem pregătiți evident pentru orice evoluție a situației și de aceea am elaborat un plan de evacuare a populației în cazul apariției unei astfel de necesități”, a spus el.
Șeful administrației a amintit că, din 18 iulie, centrala nucleară Zaporojie este supusă aproape zilnic atacurilor de către formațiunile armate ale Ucrainei. Loviturile sunt aplicate de pe teritoriul controlat de Kiev, de pe malul drept al Niprului – localitățile Marganeț și Nikopol.
„Au fost deteriorate stemele auxiliare de asigurare a centralei, precum și obiective vitale din cadrul orășelului energetic. Doi civili au fost uciși în timpul bombardării zonei termocentralei”, a precizat interlocutorul agenției.
Centrala atomoelectrică Zaporojie este situată pe malul stâng al Niprului, lângă Energodar. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa în ceea ce privește numărul de blocuri și capacitatea instalată. Din martie ea se află sub protecția armatei ruse. După cum a subliniat Ministerul rus de Externe, acest lucru este necesar pentru a preveni scurgerile de materiale nucleare și radioactive.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2022
Internațional
Lavrov: Ucraina expune Europa unui pericol nuclear prin ţintirea centralei Zaporojie
Se așteaptă ca în zilele apropiate centrala va fi vizitată de inspecția AIEA condusă de șeful organizației Rafael Grossi.
Fluxul de știri
0