Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Acest oraș european vrea să fie scutit de sancțiunile împotriva Rusiei

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaHaga
Haga - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2022
Abonare
Acest oraş din Europa solicită Ministerului Olandez al Politicii Economice și Climatice permisiunea de a amâna sancțiunile împotriva Gazprom.
BUCUREŞTI, 28 aug – Sputnik, Doina Crainic. Haga doreşte să obţină o scutire temporară de la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, deoarece autoritățile orașului nu au reușit să găsească un furnizor care să înlocuiască Gazprom, potrivit Reuters, care face referire la scrisoarea unui consilier municipal.
Orașul a anunţat că a organizat o licitație la nivel european în iunie și iulie, dar nu a reușit să atragă potențiali furnizori.
Sancțiunile din partea UE impun orașului să suspende contractele cu companiile rusești până pe 10 octombrie. Totuși, Haga doreşte să obțină o excepție care să permită companiei ruse să furnizeze gaze până la 1 ianuarie anul viitor.
Haga este una dintre municipalitățile olandeze care au contract de energie cu Gazprom, dar este primul oraş care va solicita o scutire.
Transformator electric - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2022
Economie
Costurile la energia electrică în Germania au atins maxime istorice
Municipalitatea consideră că are permisiunea să amâne interdicția, dar avertizează că costul gazului ar putea crește considerabil din ianuarie. Costul nu este încă cunoscut din cauza volatilității pieței, a spus consiliera Saskia Bruines.

Un răspuns la sancțiuni

În urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană în contextul operațiunii ruse în Ucraina, Vladimir Putin a cerut țărilor „neprietenoase” care cumpără gaze să plătească în ruble din conturi din Rusia, altfel vor risca să rămână fără livrări. În statele care nu s-au conformat a fost oprită livrarea: în afară de Bulgaria, în aceeaşi situaţie sunt Polonia, Danemarca, Finlanda, Olanda și Letonia.
În august, după ce Gazprom a anunțat suspendarea livrărilor prin Nord Stream pentru trei zile, prețurile gazelor în Europa au crescut la peste 3.000 de dolari pentru prima dată din martie anul trecut. Livrările „aurului” albastru către Europa prin Nord Stream vor fi suspendate în perioada 31 august - 2 septembrie din cauza lucrărilor de întreținere.
Fluxul de știri
0