Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce efectivul Armatei Ruse este mărit cu 137 de mii de soldați

© Sputnik / Nikolai ZhuravlevArmata rusă
Armata rusă - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2022
Abonare
Decizia Kremlinului nu a fost determinată de sarcinile operative de moment, ci de degradarea generală a securității globale în ultimii cinci ani.
Creșterea cu 13% a numărului de militari în cadrul Forțelor Armate ale Rusiei din contul recrutării profesioniștilor prin contract este o măsură necesară și suficientă pentru a reacționa la provocările și amenințările actuale la adresa securității naționale. În același timp, operațiunea militară specială în Ucraina nu este un factor principial și determinant în schimbarea componenței numerice a Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Pe 25 august, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul cu privire la creșterea efectivului forțelor armate cu 137 de mii de militari, din 1 ianuarie 2023 (acesta este ceva mai mult de 13% din numărul anterior – 1 013 628 de militari). Data executării decretului nu este legată de operațiunea militară specială sau de campania de înrolare. Decizia Kremlinului nu a fost determinată de sarcinile operative de moment, ci de degradarea generală a securității globale în ultimii cinci ani (după decretul anterior din 17 noiembrie 2017) și dezvoltarea Forțelor Armate profesioniste ale Rusiei, care să răspundă acestei provocări. Scopul principal este asigurarea unei stabilități înalte de luptă a trupelor și a capacității de apărare pe întreg perimetrul teritoriului Federației Ruse.
Creșterea numerică a armatei și marinei ruse din contul recrutării profesioniștilor prin contract va permite, la necesitate, restabilirea rapidă a echilibrului de putere pe orice direcție strategică în Europa sau Asia, modificarea granițelor geografice ale operațiunii militare speciale sau reformatarea operațiunii speciale într-una antiteroristă.
Posibil, după referendumurile din toamnă prezența armatei ruse în Donbass, pe teritoriul regiunilor Zaporojie și Herson va deveni permanentă (pe termen nedeterminat). Vor trebui să fie ormate noi unități militare și garnizoane - pentru o protecție sigură a milioane de cetățeni ruși în zona Mării Azov și Mării Negre. Din punct de vedere economic și logistic, aceasta nu este o sarcină ușoară, ea necesitând ajustări semnificative la bugetul de stat al Federației Ruse (experiența Crimeii inspiră optimism).
Așa ori altfel, armata nu are nevoie de o sută de mii de tineri în uniformă în plus, care să nu poată face nimic. Este nevoie de o sută de mii de specialiști stabili din punct de vedere psihologic, pregătiți fizic și motivați social, care să își poată dedica ani și decenii din viață serviciului militar. Anual, aproximativ 240 de mii de persoane în Rusia își fac serviciul militar în termen, aceștia sunt soldați și sergenți în rezervă cu o anumită pregătire. Mulți dintre ei își vor putea continua serviciul militar în baza unui contract în posturile vacante la 1 ianuarie 2023. Doritorii vor trebui să treacă printr-un concurs de selecție serios.
Президент РФ В. Путин выступил на Евразийском экономическом форуме - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Rusia
Putin semnează un decret care crește numărul de soldați la peste 1,15 milioane

Anturaj răuvoitor

Totul este cunoscut în comparație. Varșovia a decis să crească efectivul armatei poloneze mai bine de două ori - de la actualele 120 de mii de „baionete” la 300 de mii. Șeful serviciului polonez pentru mobilizare a menționat că 250 de mii de oameni își vor face serviciul în armata poloneză în viitorul apropiat, și încă 50 de mii – în cadrul forțelor teritoriale de apărare. Fără a aștepta cele 250 de tancuri Abrams M1A2 (versiuni SEPv3) comandate din SUA, Polonia a semnat contracte pentru furnizarea a 1000 de tancuri sud-coreene (creșterea este de peste două ori), obuziere și avioane. Pe teritoriul polonez este dezvoltată infrastructura sistemului american de apărare antirachetă.
Se consolidează în regim de urgent România, pe teritoriul căreia, cu 12,2 miliarde de dolari, vor fi construite câteva baze militare, vor fi desfășurate sisteme de apărare antiaeriană US Patriot și o brigadă de infanterie motorizată de până la 5000 de persoane – în completarea trupelor străine deja dislocate. Alianța Nord-Atlantică intenționează să ”descurajeze” în continuare Rusia în regiunea Mării Negre.
Din 2014, Statele Unite au cheltuit pentru înarmarea naziștilor „proiectului ucrainean” 15,5 miliarde de dolari, iar în viitorul apropiat intenționează să-i ofere regimului de la Kiev un nou pachet „kaki” în valoare de 2,98 miliarde de dolari. Potrivit Wall Street Journal, Casa Albă intenționează să unească în viitorul apropiat toate eforturile SUA în domeniul asistenței militare pentru Ucraina într-o singură misiune sub comanda generalului american de trei stele. Urmărim folosirea forțată de către Statele Unite a Europei și Ucrainei în calitate de material consumabil pentru a obține (menține) dominația globală.
Pe 18 august a fost redislocat din Dakota de Nord în Anglia un grup operativ din patru bombardiere strategice B-52H. Scopurile declarate ale misiunii americane sunt îmbunătățirea interoperabilității cu aliații, demonstrarea forței globale „în întreaga Europă”. Din toamna lui 2019, „strategii” B-52H de facto se află permanent în Fairfordul britanic. În afară de aceasta, în august SUA au redislocat în Polonia 12 avioane de luptă F-22 Raptor de a cincea generație - pentru „consolidarea flancului estic al NATO”.
Americanii distrug literalmente sistemul de securitate european prin extinderea NATO spre est, astăzi – din contul Suediei și Finlandei. Lungimea graniței ruso-finlandeze constituie peste 1270 km și Moscova este nevoită să consolideze acest sector cu toate forțele și mijloacele necesare, inclusiv avioane de atac, apărare antiaeriană, apărare antirachetă, sisteme de rachete hipersonice. Suedezii și finlandezii vor trebui să trăiască în permanență sub amenințarea armei, însă aceasta este alegerea lor „suverană”.
Occidentul colectiv a respins categoric principiile de securitate egală și indivizibilă propuse de Moscova în decembrie 2021, a ignorat cererile legitime ale Federației Ruse către SUA și NATO (renunțarea la extinderea alianței, întoarcerea trupelor străine și forțelor armate de atac din țările Europei de Est la limitele anului 1997). La summitul extraordinar din martie, miniștrii apărării din țările membre NATO au luat o „decizie istorică”, recunoscând în mod deschis Rusia drept adversar. Concepția strategică a fost consolidată la summitul din iunie al alianței de la Madrid.
Disponibilitatea SUA pentru un război proxy de mai mulți ani cu Rusia cu mâinile „indienilor” ucraineni nu promite nimic bun americanilor și aliaților lor europeni. Acest curs iresponsabil și nesăbuit îi garantează Occidentul colectiv o răzbunare militar-politică și economică aspră. Germania și Franța, în condiții de turbulență severă, deja încearcă să se distanțeze de „concesiunea Ramstein”, invocând o lipsă de armamente pentru propriile trupe.
Pe de altă parte, Rusia deține în permanență inițiativa de luptă în zona operațiunii militare speciale, toacă cu succes efectivul Forțelor Armate ale Ucrainei, armamentele NATO și a menținut în stare normală economia, în pofida sancțiunilor fără precedent ale Occidentului. Washington Post notează: „Luptele din Ucraina nu au contribuit decât la consolidarea societății ruse”.
Militari germani la manevre NATO. Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Internațional
Germania anunță un „deficit absolut” al stocurilor sale de arme
Fluxul de știri
0