Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Occidentul este îngrijorat de posibilitățile cosmice ale avioanelor de luptă MiG-31I

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Accesați arhiva multimediaРепетиция воздушной части парада Победы
Репетиция воздушной части парада Победы - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Abonare
Rusia a răspuns extinderii nesăbuite a NATO și operațiunii proxy a Pentagonului în Lumea Veche prin desfășurarea sistemelor de rachete hipersonice cu bazare aeriană în regiunea Baltică și astăzi ține toată Europa și Atlanticul în vizorul irezistibilelor ”Kinjaluri”.
Avioanele de vânătoare grele MiG-31I modernizate de la baza aeriană Cikalovsk de lângă Kaliningrad au devenit un instrument important de descurajare strategică și doar prin simpla lor apariție au eliminat „bonusurile” teritoriale ale alianței în Europa de Nord.
Occidentul a reacționat cu îngrijorare la apariția celei mai noi modificări a avionului de atac MiG-31I în prima linie a regiunii Baltice, deoarece raza de luptă a acestei mașini fără realimentare este de 1200 km. Potrivit Ministerului rus al Apărării, trei sisteme de aviație MiG-31I sunt desfășurate în apropiere de Kaliningrad „în cadrul realizării acțiunilor suplimentare de descurajare strategică”.
Trebuie subliniat: descurajarea strategică presupune aflarea non-stop în serviciul de luptă și prezența focoaselor nucleare la bordul MiG-31I. Raza de acțiune a rachetei hipersonice Kh-47M2 „Kinjal” este de 2000 km și nu întâmplător în Occident este considerată cea mai puternică rachetă tactică din lume. Din spațiul aerian al regiunii Kaliningrad, orice obiectiv militar al NATO din Europa poate fi distrus garantat în șase minute (maximum).
Complexul aviatic de înaltă tehnologie ”Kinjal” pe platforma MiG-31 îi permite Rusiei să se opună rezistență, asimetric, forțelor NATO din Europa, fără a fi atrasă în cursa istovitoare a înarmării (cantitativă). Racheta hipersonică Kh-47M2 este în stare să lovească ținte bine protejate de sistemele de apărare aeriană: nave de suprafață (portavioane), aerodromuri (baze aeriene) și posturi de comandă subterane. Viteza 10 Mach (aproximativ 12 mii de km pe oră), precizia mare, manevrabilitatea impresionantă și raza de acțiune fac „Kinjalul” absolut irezistibil și nimicitor, chiar și fără dotare nucleară (datorită energiei cinetice uriașe).
În condiții de luptă, Rusia a demonstrat pentru prima dată capacitățile rachetei hipersonice cu bazare aeriană în luna martie, nimicind dintr-o singură lovitură arsenalul strategic subteran al forțelor armate ucrainene în vestul Ucrainei. Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, în continuare „Pumnalele” au mai lovit două „ținte deosebit de importante” în teatrul ucrainean al operațiunilor de luptă. Și totuși, noua modificare a avionului de luptă MiG-31I este o intrigă aparte.

Secretele din spatele „liniei Armstrong”

Caracteristicile tehnice și tactice și particularitățile modificării MiG-31I nu sunt dezvăluite, se știe însă că avionul de luptă greu este perfecționat în permanență, își sporește puterea de luptă, își extinde specializarea.
Integrarea electronicii noi (computerizarea) le permite piloților să soluționeze mai eficient sarcinile care le sunt puse în față - să folosească arme de înaltă precizie sau să lupte cu sistemele de înaltă tehnologie ale inamicului. Ediția americană Military Watch consideră că specializarea avionului de luptă-interceptor MiG-31I este lansarea aparatelor spațiale la altitudini de peste 19 km deasupra Pământului, „peste limita Armstrong” sau utilizarea rachetelor hipersonice cu rază de acțiune de până la 400 km „pentru vânătoare de sateliți”.
Se știe că Biroul de Proiectare Mikoian dezvolta din 1997 sistemul de lansare a navelor spațiale pe orbite terestre joase cu ajutorul MiG-31 convertit, drept bază a servit practica experimentală a Biroului de Proiectare în crearea avionului de luptă anti-satelit MiG-31D. Mai târziu, pentru lansare pe orbită a sateliților de dimensiuni mici, Rusia și Kazahstanul au dezvoltat sistemul aerospațial ”Ișim” - avionul MiG-31I și racheta cu combustibil solid a Institutului de Inginerie Termică din Moscova trebuiau să lanseze un satelit cu greutatea de 160 kg pe orbita de 300 km înălțime. Puțin probabil ca actualul MiG-31I să fie o repetare a trecutului.
Chiar și suta de avioane de luptă MiG-31BM modernizate sunt într-un asemenea avans tehnologic, au primit echipamente și arme atât de puternice (radar pentru 24 de ținte, rachete 9M96 din sistemul antiaerian S-400), încât modificarea MiG-31M a pălit. Raza de detectare a țintelor aeriene a crescut până la 320 km, raza de distrugere - până la 280 km.
Grupul din patru MiG-31BM este în stare să blocheze (protejeze) spațiul aerian de-a lungul unui front de până la 1000 km (de la Moscova la Krasnodar). Noul sistem de control al armamentelor ”Zaslon-M” îi permite avionului MiG-31BM să folosească arme de înaltă precizie împotriva sateliților inamici pe orbită joasă. Mai târziu a apărut avionul de vânătoare de modificarea MiG-31K (echipament de bord nou, rezervă de combustibil mărită, aparataj special de comunicații), capabil să urce la înălțimea de 25 km cu o sarcină de luptă de 9 tone, să accelereze până la 3000 km / h (Mach 2,83) și să lanseze unu „Kinjal” de patru tone.
Fără îndoială, modificarea MiG-31I are opțiuni mult mai puternice și obligă Occidentul să aprecieze într-un mod nou extinderea NATO spre Est, vulnerabilitatea sistemului de securitate european – a întregii Europe și Atlanticului.
Între timp, Rusia dezvoltă avionul de luptă multifuncțional MiG-41 de a șasea generație, care promite o nouă revoluție tehnologică în domeniul utilizării în luptă a avioanelor de atac.
Президент РФ В. Путин выступил на Евразийском экономическом форуме - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Rusia
Putin semnează un decret care crește numărul de soldați la peste 1,15 milioane
Fluxul de știri
0