Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova a răspuns apelurilor președintelui Letoniei de a-i izola pe rușii neloiali

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Abonare
Zaharova a calificat drept inacceptabile apelurile președintelui Letoniei de a-i izola pe rușii neloiali.
CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik. Apelurile președintelui leton Egils Levits de a-i izola pe rușii neloiali față de autorități sunt inacceptabile și încalcă toate normele morale, etice și umanitare general acceptate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
Miercuri, la postul de radio din Letonia, Levits a spus că membrii comunității ruse care sunt neloiali față de țară ar trebui izolați.
„Astfel de declarații ale președintelui unei țări care este membră a Uniunii Europene, care declară aderarea la valorile democratice, sunt absolut inacceptabile și încalcă toate normele morale, etice și umanitare general acceptate”, a spus Zaharova într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului de Externe.
Ea și-a exprimat speranța că „reprezentanții structurilor internaționale pentru drepturile omului vor găsi în sfârșit curajul și aderarea la principii pentru a evalua astfel de declarații”.
Zaharova a apreciat și inițiativa Ministerului leton al Justiției de a limita folosirea limbii ruse la locul de muncă din Letonia. Potrivit reprezentantului departamentului, acesta este „genocid lingvistic și umilire a minorităților naționale”, ridicat la rangul de politică de stat.
Două milioane de oameni trăiesc în Letonia, dintre care peste 220 de mii nu au statut de cetățeni. Aceștia sunt rezidenți permanenți ai țării, ai căror strămoși au venit în republică după 1940, când Letonia a devenit parte a URSS.
Cetățenii care nu sunt cetățeni au drepturi limitate - nu pot ocupa un șir de funcții, precum și nu pot participa la alegeri și referendumuri. Pentru a obține cetățenia letonă, trebuie să treacă prin procedura de naturalizare - să treacă un examen la limba și istoria letonă.
Президент РФ В. Путин выступил на Евразийском экономическом форуме - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Rusia
Putin semnează un decret care crește numărul de soldați la peste 1,15 milioane
Fluxul de știri
0