Procuratura a inițiat dosar penal în cazul alertelor false cu bombă

© Sputnik / Mihai CarausAlertă cu bombă la Judecătoria Centru
Alertă cu bombă la Judecătoria Centru - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2022
Abonare
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate a inițiat dosar penal pentru infracțiunea ”Act terorist” în cazul alertelor false cu bombă.
CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. În urma numărului mare de alerte false cu bombă în Republica Moldova, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a pornit urmărirea penală pe elementele componenței de infracțiune – actul terorist.
”Pornirea acestui dosar derivă din avansarea investigațiilor realizate până în prezent privind comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre prezența explozivelor în diverse locații, care în anumite episoade, în vederea creării pericolelor pentru viața și sănătatea cetățenilor, urmăreau scopul intimidării populației”, precizează Procuratura.
Instituția mai menționează că calificarea faptelor infracționale potrivit articolului 278 din Codul penal ține nu doar de aspectul pedepsei pe care o riscă făptuitorii, de minim 6 ani închisoare (versus maxim 3 ani închisoare în situația articolului 281 din Codul penal). Această calificare le asigură instituțiilor naționale responsabile de investigarea faptelor posibilitatea să coopereze cu instituțiile antitero din statele din care s-au solicitat informații anterior, la subiectul alertelor false.
”Subsecvent, majoritatea statelor solicitate au în legislația lor prevederi care le atribuie instituțiilor de combatere a actelor teroriste instrumente procesuale cu acțiune mai amplă și termeni alerți de executare a acestora”, precizează Procuratura.
Tiraspol - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2022
Societate
Codul galben de alertă teroristă a fost prelungit în Transnistria
Fluxul de știri
0