Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul britanic de Externe: Marea Britanie e „pregătită” să aplice arma nucleară

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaMinistrul britanic de Externe, Liz Truss
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2022
Abonare
În timpul unei dezbateri între candidaţii la conducerea conservatoare, Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a spus că Marea Britanie este pregătită să dezlănțuie un dezastru nuclear.
BUCUREŞTI, 24 aug – Sputnik, Doina Crainic. Marea Britanie este „pregătită” să utilizeze arme nucleare Trident, a declarat Liz Truss, cel mai important candidat la șefia Partidului Conservator, în timpul unei dezbateri marți în Birmingham, spunând că luarea unor decizii de acest gen este o „datorie importantă a unui prim-ministru”.
Ministrul de Externe nu a menţionat împotriva cărei ţări ar putea fi convinsă să folosească arme nucleare. În timpul campaniei, ea a avut o retorică în care a pledat pentru război, vizând în primul rând Rusia, și este o susţinătoare avidă a cauzei ucrainene, potrivit RT.
De asemenea, Truss s-a angajat să crească cheltuielile militare cu 3% din PIB până la sfârșitul deceniului.
Ambii candidați, Truss şi Rishi Sunak, fostul ministrul britanic al Finanţelor, l-au învinovățit pe președintele rus Vladimir Putin pentru starea proastă a economiei britanice, afectată de inflația şi prețurile ridicate ale gazelor și de un cost de trai tot mai mare, situaţie considerată ca fiind un rezultat al restricțiilor unilaterale impuse de Londra și aliații săi.
De asemenea, Truss și Sunak au criticat participarea planificată a lui Putin la viitorul summit G20 din Indonezia, deși Truss a spus că ar prefera să-l confrunte personal la eveniment.
Marți, Truss s-a aflat cu 26 de puncte înaintea rivalului ei, fostul ministru al Finanţelor, Rishi Sunak, potrivit Politico.
Câştigătorul îl va înlocui pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru.
În timp ce Sunak a fost printre primii care au renunţat la posturile lor în cabinetul lui Johnson, Truss a fost printre cei câţiva oficiali de rang înalt care au refuzat să facă acest lucru în pofida intensificării scandalurilor, invocând ca motiv loialitatea.
Brigada de Operații Speciale a Armatei UK - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2022
Internațional
Militarii britanici pregătiți de un posibil război cu Rusia
Fluxul de știri
0