Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Noi măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice: Ce va face Guvernul

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaЗаседание комиссии по ЧС в Молдове
Заседание комиссии по ЧС в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2022
Abonare
Cabinetul de miniștri a aprobat un șir de măsuri menite să prevină impactul crizei energetice.
CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. O Comisie Guvernamentală de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023 va fi creată. Din componența acesteia vor face parte reprezentanți ai autorităților și întreprinderilor de profil.
Crearea Comisiei se regăsește în lista de măsuri aprobate de Guvern pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru sezonul de încălzire 2022-2023.
Măsurile necesare în vederea prevenirii și atenuării impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale vizează buna organizare a gestionarilor consumatorilor de energie și a sistemelor de alimentare cu energie termică și electrică.
În special este vorba de accelerarea implementării programelor de eficientizare a consumului de energie, dar și de întreprinderea acțiunilor necesare pentru facilitatea importului de materie primă pentru producerea biocombustibililor solizi. La fel, se vor identifica măsuri de aplicare a facilităților fiscale pentru promovarea surselor de energie regenerabilă și a eficienței energetice și se vor întreprinde măsuri de asigurare a necesarului de lemne de foc pentru sezonul de încălzire 2022-2023 etc.
Astfel, sunt aprobate 27 de măsuri pentru reducerea și atenuarea impactului unei potențiale crize a gazelor, în conformitate cu trei scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporție de 35%, 50% sau 100%.
Potrivit proiectului, primele cinci măsuri de reducere se aplică în mod obligatoriu, indiferent dacă vor exista sau nu limitări de livrare a gazelor naturale. Următoarele se vor aplica gradual, în funcție de scenariul real de limitare a furnizărilor de gaze.
Printre acestea se numără reducerea cu 10% a temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică, trecerea SA „Termoelectrica” la combustibil alternativ, cum ar fi păcura, dar și utilizarea stocurilor de gaze naturale din rețelele de transport naționale și utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile etc.
Proiectul a fost coordonat cu autoritățile interesate, întreprinderile din domeniul energetic, inclusiv cu reprezentanți ai societății civile, propunerile și sugestiile cărora au fost luate în considerare.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2022
Economie
Miniștrii au aprobat modificări la Legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022
Fluxul de știri
0