Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Miniștrii au aprobat modificări la Legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Proiectul legii privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 a fost aprobat de Guvern.
CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Proiectul legii privind modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 a fost aprobat de Guvern.
Proiectul este elaborat cu scopul precizării veniturilor și cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat, în rezultatul analizei executării indicatorilor bugetului în primul semestru al anului curent, dinamicii contingentului de beneficiari și a mărimilor medii ale prestațiilor sociale, precum și întru asigurarea implementării unor activități noi, înaintate de către Ministerul Muncii și Protecției sociale, în scopul atenuării impactului social al inflației și menținerii puterii de cumpărare a populației.
Totodată, indicatorii bugetului asigurărilor sociale de stat se aduc în corespundere cu indicatorii stabiliți de către Ministerul Finanțelor la partea de contribuții de asigurări sociale de stat.
Veniturile totale se precizează prin majorare cu 115 5593,0 de mii de lei. Cheltuielile totale ale BASS se majorează cu 1 155 593,0 de mii de lei.
Cheltuielile propuse includ și mijloacele financiare suplimentare din bugetul de stat pentru următoarele măsuri noi:
acordarea unui suport financiar unic în sumă de 1 500 de lei, beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat stabilite până la 1 octombrie 2022, al căror cuantum lunar nu depășește 5 000 de lei, domiciliați în Republica Moldova;
stabilirea, începând cu 01 octombrie 2022 a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat) în mărime de 1000 de lei;
majorarea Indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, persoanelor asigurate și neasigurate, începând cu 1 octombrie 2022 până la 500 de lei (majorare cu 130 lei)
majorarea cheltuielilor pentru APRA cu 86 510,5 de mii de lei, prin realocarea sumei de 3 6261,0 mii de lei de la ajutorul social și suplinirea sumei de 50 249,5 de mii de lei suplimentar din bugetul de stat
majorarea comisioanelor pentru serviciile de distribuire a prestațiilor sociale în calitate de drepturi finanțate de la bugetul de stat și de la bugetul asigurărilor sociale de stat a valorii maxime de la 0,9% la 1,2% din suma distribuită în numerar la domiciliu beneficiarilor. Cuantumul cheltuielilor constituie – 4 112 475 de lei, care nu includ mijloacele financiare suplimentare, fiind integrate în limitele propuse.
Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2022
Economie
Bulgaria recunoaște că are nevoie de gazul rusesc
Fluxul de știri
0