Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Miniștrii apărării din țările SCO determină în Uzbekistan viitorul ordinii mondiale

© Пресс-служба Минобороны РФ / Accesați arhiva multimediaMinistrul rus al apărării Serghei Șoigu
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2022
Abonare
Fără îndoială, viitorul ordinii mondiale este determinat astăzi nu în Europa sau America, ci în Asia - în cadrul SCO.
Șefii instituțiilor de apărare din opt țări ale Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), din patru state cu statut de observator și șase țări partenere de dialog reprezintă interesele a 3,6 miliarde de oameni. Aceasta este aproape jumătate din populația planetei și astăzi la Tașkent ei determină în mare măsură viitorul ordinii mondiale, inclusiv rolul și locul Occidentului colectiv - SUA și NATO.
Pe 24 august, în capitala Uzbekistanului, Tașkent, se întrunesc miniștrii apărării din țările SCO și cele cu statut de observatori. Participă delegații militare din India, Kazahstan, China, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan și Belarus. Sunt discutate probleme de cooperare în sfera militară, provocările la adresa securității regionale și internaționale, inclusiv încercările SUA de a „zdruncina” Europa și Asia prin destabilizarea periferiilor Rusiei și Chinei, de a slăbi concurenții în numele „exclusivității” americane.
Delegațiile militare ale țărilor SCO au propus măsuri de neutralizare a amenințărilor în cadrul Planului de Cooperare pentru 2022-2023. Pe fundalul activității grupărilor teroriste internaționale, miniștrii apărării OCS au menționat importanța manevrelor militare comune ”Misiunea de Pace” pentru exersarea interacțiunii dintre organele de comandă militară și trupe.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a amintit colegilor că ”Misiunea de Pace - 2023” va avea loc pe teritoriul Rusiei, iar în această toamnă vor avea loc o serie de manevre ale CSTO în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.
În marginea ședinței au loc și întâlniri bilaterale. Astfel, miniștrii Apărării Viktor Hrenin și Rajnath Singh au discutat despre dezvoltarea cooperării militare între Belarus și India.
Securitatea țărilor Organizației Shanghai este multidimensională și necesită cooperare în multe domenii. Pe 23 august, președintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu președintele tadjik Emomali Rahmon despre summitul SCO care urmează să aibă loc în septembrie la Samarkand.
Anterior, în capitala Uzbekistanului a avut loc reuniunea secretarilor consiliilor de securitate din statele membre OCS, la care secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, le-a amintit partenerilor că exercițiile militare ale SUA în regiune „le sunt necesare americanilor în primul rând pentru studierea potențialului teatru al operațiunilor militare, precizarea coordonatelor țintelor de perspectivă și ajustările hărților digitale pentru armele de mare precizie”.

Poziția Rusiei

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a menționat în cadrul ședinței rolul din ce în ce mai mare al Organizației de Cooperare din Shanghai în calitate de nou centru mondial al puterii și „model de relații interstatale bazate pe egalitate și respect reciproc”. Anume de aceea este important să fie consolidată cooperarea în sfera militară, să se procedeze la consultări permanente în chestiuni de securitate comună – pe fondul unei situații internaționale extrem de instabile.
Forumul Internațional ”Armia-2022” - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2022
Editoriale
„Punctele slabe” ale armelor NATO capturate
Rusia salută orice inițiative internaționale privind reglementarea în Afganistan și, în același timp, ia măsuri pentru asigurarea securității în regiunea Asiei Centrale. Ținând cont de situația din Afganistan (organizații teroriste internaționale, trafic de droguri, ideologia radicalismului religios), Ministerul Apărării al Federației Ruse crește pregătirea de luptă a bazelor sale din Tadjikistan și Kârgâzstan, a forțelor de reacție la situații de criză. În iunie, la Moscova a avut loc prima întrunire a șefilor instituțiilor de apărare din țările Asiei Centrale și Rusiei, dedicată situației operative pe direcția afgană. Serghei Șoigu a declarat astăzi că astfel de întâlniri vor fi solicitate și pe platforma SCO.
Federația Rusă propune să fie sporit potențialului de luptă al Organizației de Cooperare din Shanghai pe linia schimbului de informații în domeniul securității militare. A fost elaborat un proiect de acord privind schimbul operativ de informații între ministerele apărării din statele membre OCS. Ministrul rus al Apărării a vorbit despre importanța practicării exercițiilor comune, intensificarea schimbului de experiență avansată în lupta împotriva grupărilor înarmate ilegale. Sarcinile prioritare - „lupta împotriva aparatelor de zbor fără pilot, securitatea informațională și biologică”. Serghei Şoigu a propus organizarea în decembrie a unei reuniuni comune a miniștrilor apărării din statele membre SCO, membrii CSI și altor țări prietene, pentru a discuta problemele securității de coaliție.
Rusia depune eforturi semnificative pentru a forma bazele legale ale stabilității în Europa în noile condiții de multipolaritate. Occidentul în frunte cu Washingtonul renunță la sistemul de securitate reciprocă, ignoră poziția principială a părții ruse cu privire la neextinderea NATO spre est și nedesfășurarea armamentelor de atac ale alianței în apropierea granițelor Federației Ruse. Serghei Șoigu a apreciat dur rolul SUA și Occidentului colectiv care, pentru a-și menține dominația globală, „exercită o presiune fără precedent asupra statelor independente... folosesc șantajul nedisimulat, amenințările, revoluțiile color și loviturile de stat”.
Drept instrument al războiului hibrid împotriva Rusiei a fost aleasă Ucraina, pe teritoriul căreia au fost dezvoltate în secret componente de arme biologice, în 30 de laboratoare ale Pentagonului. Astfel de acțiuni reprezintă o amenințare directă la adresa tuturor țărilor SCO. Regimul de la Kiev a refuzat să respecte acordurile de la Minsk, a generat amenințări armate la adresa populației pașnice din Donbass și, pe termen lung, la adresa Federației Ruse. Toate acestea explică necesitatea operațiunii militare speciale, care se dezvoltă conform planului. Livrările de armament ale SUA și NATO către Ucraina cresc numărul victimelor umane și prelungesc conflictul militar. Scopul final al Occidentului este izolarea și slăbirea Rusiei, iar Ucraina este ”material consumabil”. Federația Rusă le este recunoscătoare partenerilor din cadrul SCO „pentru poziția lor principială și sprijin”.
Pentru asigurarea hegemoniei globale, SUA încearcă să dezbine sistemul existent de securitate și în Asia de Sud-Est. Pe flancul sudic al spațiului SCO există un complex de contradicții interstatale complicate, se formează focare de tensiune, pe care Washingtonul încearcă să le „ucrainizeze”.
Pentru descurajarea Chinei sunt create blocurile militar-politice QUAD (QUAD) și AUKUS (AUKUS), țările din regiune sunt atrase în cooperare cu NATO. Problema Taiwanului este acutizată cu bună știință, sunt încinse disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. Dar de fapt securitatea regională „poate fi asigurată doar prin eforturi comune, ținând cont de interesele tuturor statelor, cu un rol central al ASEAN și altor mecanisme multilaterale de interacțiune”.
Serghei Șoigu a subliniat la întrunirea de la Tașkent: „Cursul independent al statelor membre OCS în soluționarea problemelor de securitate regională și globală este un exemplu pentru întreaga lume”. Amintim că Organizația Shanghai (înființată în 2001) include opt țări: Rusia, China, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan. Patru state - Belarus, Afganistan, Iran și Mongolia - au statut de observatori. Șase țări - Azerbaidjan, Armenia, Cambodgia, Nepal, Turcia și Sri Lanka - sunt parteneri de dialog SCO. În 2021 a început procedura de admitere în SCO a Iranului. Sediul SCO se află la Beijing. Nu există analog pe planetă al unei organizații care să reunească aproape jumătate din omenire.
Fără îndoială, viitorul ordinii mondiale este determinat astăzi nu în Europa sau America, ci în Asia - în cadrul SCO. Menținerea păcii și securității rămâne o prioritate cheie pentru organizație. Rezultatele întâlnirii de astăzi vor servi drept bază pentru dezvoltarea ulterioară a organizației, pentru consolidarea stabilității în zona de responsabilitate. În septembrie, la Samarkand, vom vedea continuarea și dezvoltarea acestui proces constructiv.
Sistem American de rachete  cu lansare multiplă HIMARS - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2022
Rusia
Șoigu a explicat care sunt scopurile SUA în Ucraina
Fluxul de știri
0