Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețul gazului în Europa a depășit 2.800 de dolari per mia de metri cubi

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaStație de comprimare a gazelor
Stație de comprimare a gazelor  - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2022
Abonare
ICE: prețurile gazelor în Europa, pentru prima dată din luna martie, au depășit 2.800 de dolari per mia de metri cubi.
CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Prețurile gazelor pe piața europeană au început noua săptămână cu un salt de peste 2.800 de dolari la mia de metri cubi, potrivit bursei ICE din Londra.
Astfel, la deschiderea lunii septembrie futures (conform indicelui celui mai mare hub european TTF) s-au tranzacționat la 2.766,5 dolari, adăugând nouă procente la prețul de decontare din ziua precedentă de tranzacționare (2.538,8 dolari). Dar deja la ora 9:16 (ora Moscovei), acestea au crescut deja cu 12,7 la sută, ajungând la 2.862 de dolari.
În seara zilei de 19 august, Gazprom a anunțat că gazoductul Nord Stream va fi oprit timp de trei zile (din 31 august până pe 2 septembrie) pentru întreținerea programată a singurei unități de pompare a gazului în funcțiune de la stația de compresoare Portovaya. În acest context, futures au crescut cu aproape opt procente, depășind bara de 2.700 de dolari.
Piața europeană s-a confruntat cu un colaps de gaze anul trecut. Experții au atribuit-o aprovizionării limitate de la furnizorii majori, nivelurilor scăzute de ocupare a depozitelor subterane și cererii mari de gaz natural lichefiat în Asia.
În plus, după începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, exportul de gaz rusesc a scăzut semnificativ: livrările prin Nord Stream și prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina au scăzut semnificativ, iar conducta Yamal-Europa s-a oprit complet.
Acum, Europa continuă să fie sub presiune din cauza tensiunii în curs cu exporturile rusești. Situația este influențată și de căldura stabilită în regiune, datorită căreia se reduce generarea de energie electrică din surse alternative.
gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Economie
4 mii de dolari pentru o mie de metri cub de gaz în Europa - Gazprom
Fluxul de știri
0