Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

4 mii de dolari pentru o mie de metri cub de gaz în Europa - Gazprom

© Sputnik / Павел Львов / Accesați arhiva multimediagazprom
gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Abonare
Gazprom a anunțat că la iarnă prețul gazului în Europa va depăși 4000 de dolari la 1000 de metri cubi.
CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Iarna, prețurile gazelor din Europa pot sări peste patru mii de dolari la mia de metri cubi, a prognozat Gazprom pe canalul său Telegram.
Compania a menționat că acum gazul se tranzacționează la peste 2,5 mii de dolari pentru o mie de metri cubi la bursele europene spot.
„Conform unor estimări mai rezervate, dacă tendința va continua, prețurile vor depăși 4000 de dolari la 1000 de metri cubi la iarna”, afirmă responsabilii din cadrul concernului rus Gazprom, care sunt citați de RIA Novosti.
Săptămâna trecută, contractele futures pe gaz s-au tranzacționat aproape de 2,1 mii de dolari și au crescut treptat, iar la începutul acesteia au sărit brusc la 2,45 mii.
Totodată, conform Asociației Operatorilor de Infrastructură de Gaze din Europa, începând cu 14 august, rezervele din depozitele subterane europene au fost completate cu 48,6 miliarde de metri cubi, iar în general instalațiile UGS au fost umplute până la 74,73 la sută.
„Pentru a atinge nivelul de umplere a UGS la începutul sezonului 2019/2020, companiile vor trebui să pompeze încă 23,8 miliarde de metri cubi”, a spus Gazprom.
Piața europeană s-a confruntat cu un colaps de gaze anul trecut. Experții au atribuit-o aprovizionării limitate de la furnizorii majori, nivelurilor scăzute de ocupare a depozitelor subterane și cererii mari de gaz natural lichefiat în Asia.
Acum, Europa continuă să fie sub presiune din cauza tensiunii în curs cu exporturile rusești. Și în ultimele zile, situația a fost afectată de vremea caniculară care s-a instalat în regiune, din cauza căreia producerea de energie electrică din surse alternative este redusă.
Fluxul de știri
0