Moscova a avertizat NATO cu privire la consecințele ignorării „liniilor roșii”
© Sputnik / Alexander Natruskin / BRICS Photohost / Accesați arhiva multimediaAdjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Reabkov
Abonare
Viceministrul rus de Externe Reabkov a calificat ca extrem de riscantă politica NATO de ignorare a „liniilor roșii”.
CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Politica distructivă a NATO de a ignora „liniile roșii” trasate de Moscova este extrem de riscantă, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Reabkov.
„Cursul distructiv al țărilor NATO de a ignora „liniile noastre roșii” și de a se implica în confruntarea cu Rusia în Ucraina, care balansează până limita unui conflict armat direct, este extrem de riscant. Evident, acest lucru riscă să ducă la escaladarea ulterioară până la o ciocnire militară a puterilor nucleare cu consecințe îngrozitoare”, a spus diplomatul într-un interviu acordat ziarului Izvestia, fiind citat de RIA Novosti.
Reabkov a subliniat, de asemenea, riscurile utilizării armelor nucleare și a menționat că țările cu arsenale nucleare trebuie să se ghideze de postulatul inadmisibilității războiului între ele.
„Odată cu agravarea crizei ucrainene, care a avut loc din vina regimului de la Kiev și a patronilor săi occidentali, acest mesaj nu numai că nu și-a pierdut relevanța, ci și-a căpătat și o semnificație suplimentară”, a subliniat viceministrul rus de Externe.
În același timp, Reabkov a amintit că doctrina rusă permite ipotetic utilizarea arsenalului nuclear doar ca răspuns la agresiunea cu folosirea armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei însăși și a aliaților săi sau atunci când însăși existența țării este amenințată.
"Cu alte cuvinte, utilizarea armelor nucleare de către Rusia este posibilă doar ca răspuns la un atac - pentru autoapărare în circumstanțe de urgență. Aici nu este loc pentru presupuneri sau fantezii", a conchis viceministrul rus de Externe.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele unui tratat cu Statele Unite și un acord cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova a cerut, în special, de la partenerii săi occidentali garanții legale de a neextinderea în continuare a NATO spre est, neaderarea Ucrainei la NATO și renunțarea la practica de a amplasa baze militare în țările post-sovietice.
Propunerile conțineau și o clauză privind nedesfășurarea armelor de atac ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997. La sfârșitul lunii ianuarie, Statele Unite și NATO au trimis Moscovei răspunsuri scrise la propunerile Rusiei de garanții de securitate, ignorând o serie de condiții cheie.
Rusia a remarcat în mod repetat că Alianța Nord-Atlantică își dorește confruntarea. În același timp, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov a numit aderarea Finlandei și Suediei un pas formal, care, totuși, ar putea avea consecințe reale.
El a mai subliniat că NATO s-a apropiat astfel din nou de granițele Rusiei, astfel că Ministerul Apărării va analiza situația actuală și va lucra la întărirea flancurilor vestice.