Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia poate bloca aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei

© AP Photo / Francois MoriErdogan
Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Se pregăteşte, până la sfârşitul lunii august, o reuniune a Turciei cu Suedia şi Finlanda, consacrată îndeplinirii Memorandumului semnat de cele trei ţări, în vederea aderării statelor nordice la la NATO.
BUCUREŞTI, 20 aug -Sputnik. Reuniunea reprezentanţilor celor trei state va avea loc la 26 august, în Finlanda şi se va purta sub semnul nemulţumirii Turciei că nu s-au făcut paşi suficienţi pentru îndeplinirea acordurilor.
Turcia s-a opus aderării Finlandei şi Suediei la NATO, cerând ca o condiţie pentru a îşi schimba votul, ca cele două state să ia măsuri ferme împotriva organizaţiilor kurde, dar şi mişcării gulleniste, considerate de Turcia ca fiind organizaţii teroriste şi care sunt responsabile pentru mai multe atentate, dar şi tentavia de lovitură de stat din iulie 2016.
Suedia şi Finlanda au acceptat semnarea unui Memorandum în acest sens, dar paşi concreţi, conform aşteptărilor Turciei, nu au fost făcuţi.
Suedia a anunţat săptămâna trecută prima extrădare a unui turc, însă ministrul turc al Justiţiei a apreciat joi că acest anunţ este dezamăgitor faţă de angajamentul Stokholmului.
Până acum ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO a fost făcută de mai bine de jumătate dintre statele membre, inclusiv de către România. Însă este obligatoriu ca aderarea să se bucure de consens unanim, obţinând ratificarea din partea tuturor statelor membre NATO.
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2022
Internațional
Germania a devenit dependentă de China
Fluxul de știri
0