Beneficiile UE: energia ieftină din România pleacă la export
© Sputnik / Rodion StepanchukLinii electrice de înaltă tensiune
© Sputnik / Rodion Stepanchuk
Abonare
Românii nu mai pot beneficia de energie ieftină pentru că dacă aceasta se ieftinește, toată producția pleacă la export ”grație” interconectării rețelelor de energie din UE
BUCUREȘTI, 22 aug – Sputnik. Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO, a explicat că dacă în România s-ar ieftini energia electrică ar pleca toată la export. Totul se întâmplă din cauza interconectării pieței energiei la nivelul UE, ceea ce provoacă probleme uriașe în toate sistemele. Guvernul trebuie să-și asume decizii ferme și să repornească toate capacitățile, dar și să finalizeze investițiile hidrocentralelor și termocentralelor, mai spun producătorii.
Liberalizarea pieței energetice europene și interconectarea statelor UE au provocat un adevărat dezastru, odată cu accelerarea aberantă a Green Deal și cu sancțiunile autodestructive impuse Federației Ruse. Europa nu are soluții și pare paralizată în fața crizei energetice care dinamitează, într-un ritm amețitor, economiile din UE. Spre deosebire de celelalte state, care și-au redeschis rapid termocentralele pe cărbune și reactoarele nucleare, România este incapabilă să le urmeze exemplul, crescându-și, astfel, dependența de importuri.
”Hidroelectrica trebuie să vândă prudențial. Compania, și când a făcut contractele în 2020 și 2021, s-a bazat pe o prognoză prudentă, pentru că a trebuit să ia în calcul riscul secetei și, mai ales, pentru că Hidroelectrica are rolul extraordinar de a echilibra sistemul. Dacă se oprește vântul, trebuie să intervină în piață să echilibreze”, a explicat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.
Ea mai arată că Nuclearelectrica se poate baza și ea pe o cantitate relativ constantă, iar Complexul Eneregetic Oltenia este acum într-o situație total ingrată, știind că urmează să fie scoase capacități și având și probleme cu închiderea carierei Roșia de către Asociația Bankwatch.
”Ideea este că nu avem suficiente capacități de producție stabile. Sunt foarte bune regenerabilele, protejează mediul, dar nu te poți baza pe ele când ai nevoie. Când este foarte cald și secetă, nu bate vântul, iar fotovoltaicele nu produc la capacitate. Noi vorbim doar despre avantajele regenerabilelor, dar nu vorbim despre dezavantaje. Când nu ai energie, ce faci? Apelezi la importuri”, a mai spus Vlăsceanu.
Ea a subliniat că România e interconectată acum cu toată Europa, iar dacă energia este ieftină cu siguranță va pleca la export, pentru că nu ai cum să interzici exportul, fiind legislație europeană. Mai mult, nici Germania nu are energie și trebuie să importe când nu bate vântul.
Ea a mai arătat că ar trebui să existe o decizie la nivel național pentru repornirea producției de energie, dar când s-a vrut repornirea unor grupuri de producție de la Complexul Energetic Oltenia, a fost închisă în instanță cariera Roșia. Pentru energia hidro, este blocată legea cu minihidrocentralele la Curtea Constituțională, iar finalizarea termocentralei de la Iernut este și ea blocată, a mai spus Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al HENRO.