Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schimbarea la Față a Domnului - istorie, semnificație și obiceiuri populare

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Accesați arhiva multimediaБазилика Преображения Господня на горе Фавор
Базилика Преображения Господня на горе Фавор - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Creștinii ortodocși își amintesc de minunea de pe muntele Tabor, atunci când Domnul nostru Iisus Hristos descoperă apostolilor că El este fiul lui Dumnezeu.
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc în fiecare an pe 6/19 august Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, numită în popor și Obrejenia, Pobrojenia, fiind singura zi din actualul Post al Adormirii Maicii Domnului la care Biserica dezleagă la pește.
Această sărbătoare amintește de minunea care a avut loc pe muntele Taborului, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o.
La Slujba din 19 august, peste Biserica Ortodoxă, în timpul slujbei oficiate de Patriarhul Ierusalimului, apar nori foarte deasupra muntelui Tabor, deși în această lună cerul este mereu senin. Aceasta fiind una dintre cele trei minuni pe care creștinii le pot vedea în Ţara Sfântă, pe lângă Lumina Învierii și întoarcerea cursului râului Iordan înapoi la Bobotează.

Schimbarea la Față a Domnului — scurt istoric și semnificație

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului apare la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena construiește o biserică pe Muntele Tabor. Iar în actele oficiale se este menționată din prima jumătate a secolului al V-lea. În Occident, sărbătoarea a ajuns mai târziu, prin hotărârea luata de papa Calist al III-lea, după ce creștinii i-au învins pe turci la Belgrad, în anul 1456.
Postul Adormirii
Maicii Domnului 2021 (zaglushka) - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Infografic
Postul Sfintei Marii 2022: Reguli pentru fiecare zi
În Biserica Ortodoxă Rusă exista obiceiul ca în această zi să se facă pomenirea generală a răposaților, iar în biserici creștinii obișnuiesc sî aducă struguri, pe care îi împart credincioșilor.
Schimbarea la Faţă a Domnului este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti, având ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta este Fiul Lui Dumnezeu.
Pe când Iisus se ruga pe muntele Tabor, apostolii, moleșiți de somn, au tresărit atunci când fața Lui s-a luminat puternic, iar hainele se făcuseră albe ca zăpada.
„Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Matei 17, 2)
Apoi, în acea lumină, apar doi bărbați care stau de vorba cu Iisus despre Patimă și Moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie.

Obiceiuri din popor

Schimbarea la Față mai este numită în popor și Pobrojenia. Denumirea Obrejenie vine din slavonă, însemnând transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavonă, de la verbul popular „a probazi", semnificând a ocărî sau a certa. Dacă denumirea în limba greacă a sărbătorii Schimbării la Față a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar în limba slavonă Preobrajenie, Sfântul Antim Ivireanul o numește sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos.
În popor se spune că femeile însărcinate, dacă vor respecta această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii le vor fi sănătoși. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba, iar cei care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie), vor fi cu siguranță vindecați.
Se mai spune că odată cu Schimbarea la Față, toamna începe să-și intre treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, iar insectele se pregătesc să ierneze.
Bătrânii spun că dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă, toamna va fi mohorâtă. Tot în popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, atunci iarna care va veni va fi plină de ninsori.
De asemenea, țăranii se grăbesc ca până la această dată să termine de cosit și de adunat fânul. Tot acum este perioada în care se culeg și ultimele plante medicinale.
Литургия в Кафедральном соборе Рождества Христова - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2022
Societate
Înalt-preasfințitul Mitropolit Vladimir, la jubileul de 70 de ani
Fluxul de știri
0