Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Înalt-preasfințitul Mitropolit Vladimir, la jubileul de 70 de ani

© Photo : Miroslav RotariЛитургия в Кафедральном соборе Рождества Христова
Литургия в Кафедральном соборе Рождества Христова - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2022
Abonare
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, împlinește astăzi 70 de ani.
CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, a ajuns la jubileul de 70 de ani. Cu acest prilej, colaboratorii Direcției mitropolitane, slujitorii și mirenii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, au venit cu un mesaj de felicitare.
„Cu ocazia acestei frumoase aniversări de șapte decenii trăite pe pământ, dintre care cea mai mare parte au fost petrecute în slujire lui Hristos, îl rugăm cu smerenie pe Dumnezeu să Vă dăruiască și mai departe cu cele mai de preț Daruri – Darurile Sfântului Duh, prin care V-ați format și V-ați afirmat ca destoinic Arhipăstor al Sfintei noastre Biserici”, este precizat în mesajul Mitropoliei Moldovei.
Ieromonahul Savatie Baștovoi, scrie pe pagina sa de pe o rețea de socializare că mitropolitul Vladimir al Chișinăului și a toată Moldova de dincoace de Prut, este ierarhul cu cea mai îndelungată ședere pe scaunul mitropoliei Chișinăului, din toate timpurile.
„Venind la păstorire în tulburatul an 1989, cînd ierarhul de atunci al Chișinăului, Serapion, a fost alungat, la propriu, cu mare gâlceavă, pentru faptul că era rus, tânărul episcop Vladimir moștenește o eparhie ruinată, cu un număr mic de biserici active, cu mănăstirile închise încă de Hrușciov, transformate în case de bolnavi de toate felurile, sau pur și simplu devastate”, scrie Savatie Baștovoi.
Astăzi Mitropolia Chișinăului numără peste 1400 de biserici și peste 50 de mănăstiri. În cei peste 30 de ani de păstorire, mitropolitul Vladimir a hirotonit 1 426 de preoți.
Ieromonahul spune despre mitropolitul Vladimir că este omul care a temperat, prin darul său diplomatic și îndelungă răbdare, ura iscată între preoții celor două mitropolii ortodoxe, ură hrănită politic, așa încât astăzi această temă este practic închisă, singura autoritate în relațiile bisericești rămânând Tomosul de comuniune consfințit de Sfintele noastre sinoade.
Proiect de arheologie urbană pentru valorificarea vestigiilor casei Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2022
Republica Moldova
Vestigiile casei Mitropolitului Bănlescu-Bodoni vor fi valorificate – detalii
Fluxul de știri
0