Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministrul Agriculturii la discuție cu fermierii: Ce subiecte au abordat

© Photo : Arhiva personală a fermierului Nicolae PascalMere din livada fermierului Nicolae Pascal
Mere din livada fermierului Nicolae Pascal - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2022
Abonare
Ministrul Agriculturii a avut o discuție cu mai multe Asociații ale fermierilor din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Oportunitățile de unificare a impozitelor în agricultură, modificarea regulamentului de subvenționare, crearea piețelor pentru producătorii agricoli ca să-și vândă marfa fără intermediari, au fost doar câteva din subiectele abordate la întâlnirea ministrului Agriculturii cu Asociații ale Fermierilor.
În cadrul ședinței pe care a avut-o Vladimir Bolea cu membrii Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și cu Asociația Forței Fermierilor, a fost evidențiată și necesitatea dezvoltării sistemului de irigare, fără de care este imposibil să obții producție calitativă și competitivă.
„În prezent, se discută cu Banca Mondială de a oferi suport pentru a restabili sistemul de irigare din țară, insistăm asupra fondării Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare”, a menționat Bolea.
Potrivit ministrului, în cadrul întâlnirilor cu reprezentanții băncilor comerciale, a fost propus ca agricultorii care prezintă acte de constatare a pierderilor cauzate de seceta anului 2022 să nu fie penalizați o perioadă determinată, să fie reeșalonate datoriile, atât din partea companiilor furnizoare de inputuri, cât și din partea instituțiilor financiar bancare.
La fel, spune ministrul Agriculturii, sunt discuții referitor la rambursarea TVA acumulată în conturi la acoperirea diverselor plăți. De la 1 ianuarie 2023 va începe procesul de rambursare a TVA lunar.
Fermierii au enumerat impedimentele ce le pot compromite activitatea antreprenorială. Cei prezenți au înaintat un șir de propuneri, care au drept scop ameliorarea situației fermierilor și motivarea lor de a-și dezvolta și moderniza afacerile.
Mere satul Leordoaia, raionul Călărași - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Maia Sandu a comentat embargoul rus pentru produsele moldovenești
Fluxul de știri
0