Maia Sandu a comentat embargoul rus pentru produsele moldovenești

© Sputnik / Mihai CarausMere satul Leordoaia, raionul Călărași
Mere satul Leordoaia, raionul Călărași - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Abonare
Maia Sandu a venit cu o reacție după ce Federația Rusă a pus un nou embargo pe fructele și legumele din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Republica Moldova este interesată de a păstra piața rusă de export pentru legume și fructe, dar este necesar să se înțeleagă motivele tehnice, economice sau politice ale interzicerii de către Rosselhoznadzor. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat unui post de televiziune din țară.
„În momentul în care Federația Rusă are niște argumente, noi vrem să le auzim, să vină să verifice lucrurile pe loc și să vedem o decizie. Noi, evident, suntem interesați ca toate produsele noastre să corespundă standardelor, mai ales că noi exportăm pe piețe mult mai riguroase, pentru că piețele europene sunt mult mai riguroase decât piața din Rusia”, a spus Sandu.
Sandu a declarat că nu cunoaște deocamdată dacă punerea embargoului rusesc asupra pieței noastre este o problemă - pur tehnică sau politică.
„Dacă apare o problemă de ordin tehnic vrem să avem certitudinea că este o problemă de ordin tehnic și atunci noi o rezolvăm. Atunci cât în lista localităților care nu mai pot exporta în Rusia, nu apar localități unde au fost depistate asemenea probleme, atunci ne întrebăm dacă este o problemă economică sau politică”, a menționat șeful statului.
Sandu a mai menționat că ministerul de resort este în dialog cu partea rusă și, în același timp, continuă să caute noi piețe pentru exportul produselor moldovenești.

"Ați văzut că Ministerul Agriculturii a avut o discuție cu ambasadorul Rusiei. Să vedem ce va urma după aceste discuții. Între timp, Ministerul Agriculturii, Guvernul, trebuie să insiste pe căutarea noilor piețe și înțeleg că sunt planuri în acest sens. Sper să se miște foarte repede”, a adăugat preşedintele.

Import-export - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Societate
Moldova a exportat de 6 ori mai multe cereale, decât anul trecut
Fluxul de știri
0