Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Hartă consecințelor eventualei explozii la centrala atomoelectrică Zaporojie

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaНовая смена украинских атомщиков приступила к работе на Запорожской АЭС
Новая смена украинских атомщиков приступила к работе на Запорожской АЭС - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2022
Abonare
Moscova a prezentat hartă consecințelor eventualei explozii la centrala atomoelectrică din Zaporojie. Efectele ar putea fi similare celei din Fokushima.
CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Experții ruși consideră că, din cauza acțiunilor Kievului, la centrala nucleară de la Zaporojie poate apărea o situație similară cu cea care a avut loc la Cernobîl și Fukushima, a declarat generalul locotenent Igor Kirillov, șeful Forțelor de protecție chimică, biologică, radiologică și nucleară.
„Potrivit experților noștri, din cauza acțiunilor Forțelor Armate ale Ucrainei, o situație similară poate apărea la Centrala atomoelectrică Zaporojie”, a spus el.
După cum a subliniat Ministerul rus al Apărării, dacă generatoarele diesel de rezervă și pompele mobile ale centralei vor fi defectate, în caz de urgență, miezul se va supraîncălzi și, în consecință, va avea loc „distrugerea centralelor reactoare de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu eliberarea de substanțe radioactive în atmosferă și răspândirea lor pe sute de kilometri”.
Se presupune că, în cazul unui accident, substanțele radioactive „vor acoperi Polonia, Germania și Slovacia”. În plus, după cum a adăugat Kirilov, dacă aproximativ un sfert din conținutul a cel puțin unui reactor al stației este eliberat în aer, radionuclizii „vor acoperi Scandinavia”.
„O astfel de urgență (o explozie la Centrala Nucleară din Zaporojie) va provoca o migrație în masă a populației și va avea consecințe mai catastrofale decât criza iminentă a energiei gazelor din Europa, ceea ce este confirmat de prognoza unui număr de organizații europene specializate”, a spus el.
Generalul a amintit că, după accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima, până la 500.000 de persoane au fost evacuate forțat în mai multe etape.
În ceea ce privește Cernobîl, peste 20 de țări europene au fost contaminate cu izotopi radioactivi, aproximativ patru mii de oameni au murit din cauza expunerii directe la radiații, peste 5,5 milioane de oameni au primit o doză crescută de radiații, a menționat Kirillov.
Anterior reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general-locotenentul Igor Konașenkov, a anunțat că regimul de la Kiev pregătește o provocare de rezonanță la Centrala Nucleară din Zaporojie chiar în timpul vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU António Guterres. După care Rusia urmează să fie acuzată că a provocat o catastrofă tehnogenă, a declarat Igor Konașenkov.
Guterres este așteptat să viziteze Odesa mâine, iar astăzi este programat să se întâlnească cu președinții Turciei și Ucrainei.
Acum stația la Centrală este controlată de armata rusă. În ultimele săptămâni, Forțele Armate ale Ucrainei au desfășurat în mod regulat tiruri asupra Centralei Nucleare din Zaporijie.
Reprezentanții noii administrații civile-militare a regiunii Zaporozie susțin că în acest scop sunt folosite rachete ghidate și obuze de fabricație occidentală.
Tirurile au deteriorat deja linia de înaltă tensiune a substației Kakhovskaia, personalul a trebuit să reducă capacitatea a două unități de alimentare.
Охладительные бассейновые установки на Запорожской АЭС в Энергодаре - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2022
Rusia
Avertismentul Ministerului rus al Apărării privind Stația atomo-electrică din Zaporojie
Fluxul de știri
0