Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De 19 ani în NATO. Armata română mai slabă ca oricând

© AP Photo / Vadim GhirdaDrapelul NATO
Drapelul NATO - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Efectele a 19 ani de NATO. O analiză publicată de presa militară poloneză indică că România este cu armata la pământ, fiind incapabilă să își asigure securitatea națională.
BUCUREȘTI, 18 aug - Sputnik. Într-o analiză publicată de curând, portalul polonez Defence 24, preluat de site-ul Flux24, este discutată situația militară a României.
Analiza trage concluzia că România s-a înarmat cu arme vechi, depășite, dar la prețuri mari. Astfel, desi armata română beneficiază de HIMARS și Patriot, acestea sunt vechi. De asemenea, cele 717 tancuri ale armatei române nu sunt la fel din punct de vedere al calității și capacității de luptă. Multe T-55 se află încă în dotarea active a armatei.
Situația se prezintă mai bine în cazul vehiculelor de luptă pentru infanterie, analiza poloneză lăudând vehiculul MLI- 84 Jderul Spike, prevăzut cu rachete spărgătoare de armuri, dar și dotarea cu vehicule blindate Piranha 3 și 5.
Însă cel mai prost, spun analiștii polonezi, Românioa stă când vine vorba de apărarea aeriană. Aceștia vorbesc despre cele 17 aeronave MiG 21 LanceR și 17 avioane F16 Fighting Falcon ce sunt operaționale. Lor li s-ar adăuga 58 de elicoptere IAR 330 și doar două drone Shadow 600.
Întrebarea care se pune și ar trebui tot mai insistent ridicată în societatea românească este: și atunci unde s-au dus cei 2% din PIB alocate anual apărării? Care de anul viitor vor deveni 2,5% din PIB? Ce s-a întâmplat cu contractele, care, cumulat, au însumat zeci de miliarde de dolari alocați de la buget pentru înarmare? Pe ce s-au dus?
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2022
Editoriale
”Putin a avut dreptate”. Când va înceta Occidentul să ajute Ucraina?
Fluxul de știri
0