Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kissinger: SUA sunt în pragul unui război cu Rusia și China

© Sputnik / Alexey Nikolsky / Accesați arhiva multimediaHenry Kissinger
Henry Kissinger - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2022
Abonare
Fostul secretar de stat american a declarat pentru presă că SUA sunt în pragul unui război cu Rusia și China
CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Fostul secretar de stat american Henry Kissinger (șeful Departamentului de Stat din 1973 până în 1977) consideră că SUA sunt „în pragul unui război” cu Moscova și Beijingul din cauza problemelor pe care și le-au creat parțial ei înșiși.
„Suntem în pragul unui război cu Rusia și China din cauza problemelor care au fost creat parțial de noi și fără nicio idee despre cum se va termina sau la ce ar trebui să conducă ” a spus Kissinger în interviul pentru Wall Street Journal.
Fostul secretar de stat al SUA a remarcat că „tot ce se poate face acum este să nu escaladeze tensiunea și să avem mai multe opțiuni, însă pentru asta trebuie să existe un obiectiv”.
Vorbind despre Ucraina, Kissinger a menționat că până la momentul de față a considerat că rolul acestei țări ar fi fost „ceva ca al Finlandei”, care nu este membră NATO. Acum, din cauza operațiunii militare speciale pe care o desfășoară Federația Rusă, el „crede că, într-un fel sau altul, oficial sau nu, Ucraina ar trebui sp fie tratată ca membru al NATO”.
În ceea ce privește reglementarea conflictului din Ucraina, potrivit lui Kissinger, fiind citat de WSJ, este de părerea că Rusia își va păstra „Crimeea și anumite teritorii din Donbas” .
Rusia a lansat o operațiune militară specială în Ucraina pe 24 februarie. Președintele Vladimir Putin a numit obiectivul acestei operațiuni ca find „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”.
Nuclear power plant. (File) - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Amenințarea cu radiații este evaluată în jurul centralei nucleare „atacate de Ucraina”
Președintele Rusiei a declarat că este planificat să se efectueze „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, pentru a aduce în fața justiției toți criminalii de război, care se fac vinovați de „crime sângeroase împotriva civililor” în Donbas.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, Forțele Armate Ruse lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene, iar începând cu 25 martie a.c., au fost realizate principalele sarcini ale primei etape a operațiunii speciale, fiind redus semnificativ potențialul de luptă al Ucrainei.
Scopul final al operațiunii, potrivit comandantului suprem, este „eliberarea Donbasului și crearea condițiilor care să garanteze însăși securitatea Rusiei”.
Fluxul de știri
0